Tagadta bűnösségét a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun szállodahajó 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt ukrán kapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartott előkészítő ülésen.

Nem segített

A vád szerint a terhelt 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tagadta a bűnösségét

A vádlott nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészi és védői bizonyítási indítványok, valamint a sértetti jogi képviselő észrevételeinek rögzítése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A büntetőper október 16-án folytatódik a vádlott távmeghallgatásával – közölte a törvényszék.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezzel vádolják

Az ukrán férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyészség pedig azt kérte, az ország területén tiltsák el 5 évre a hajóvezetéstől és ítéljék 1 év 8 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre – írja a Blikk.

Nem kap munkát

Nem én vagyok a bűnös, de már három éve meg vagyok fosztva a munkalehetőségtől, elvesztettem az állásom és az egészségem is megrokkant egy olyan ügy miatt, amit nem én követtem el – szögezte le a férfi, akinek a szavait egy orosz tolmács fordította.

Nem működött a kamera

A férfi 16 oldalas vallomást nyújtott be négy napja az ügyvédein keresztül, amit a következő tárgyalásra le fognak fordítani. A védekezése azon alapul, hogy nem működött a kamerarendszer a hajón lévő kormányosfülkében, ezért nem láthatta, hogy mi történt. A szemből érkező hajók pedig állítása szerint neki semmilyen módon nem jelezték a történteket.

Háborús fronton él

A férfi egyébként az ukrán Izmajil városában él, ahol jelenleg is harcok folynak. Elmondta, nagyon gyakran van a környékükön légiriadó és áramszünet, amikor nincs internet sem. A napokban például egy gyárat is bombáztak a közelükben.

Így folytatódik az ügy

A tárgyalás a vallomásának ismertetésével és tanúk, szakértők meghallgatásával és a kamerafelvételek megtekintésével fog folytatódni. A hét koreai túlélőből ötöt képviselő ügyvédi iroda szeretné, ha a túlélőket is meghallgatnák a bíróságon.

Sikoltoztak a turisták

A BudaPestkörnyéke.hu 2021 tavaszán írt arról, hogy az ügy egyik tárgyalásán bemutatták a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

29-en haltak meg

A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a két fős magyar személyzetet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Hableány