Baleset történt a gödi Mikszáth Kálmán utcai átjárónál, összeütközött a breclavi IC és egy személyautó. Információink szerint a sofőr és utasa is életét vesztette a balesetben.

Ez történt

A Nyugati pályaudvarról – Szobon át – Breclavba 17:29-kor elindult Metropolitan EuroCity-vel ütközött egy gépjármű Dunakeszi és Göd között. A gödi Mikszáth Kálmán utcai átjárónál bekövetkezett balesetkor a fény- és félsorompó jól működött. A balesetben érintett EC utasait a Katasztrófavédelem munkatársai segítségével szállítják át pótlóbuszra. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem járnak a vonatok

A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt – várhatón késő estig – mindkét vágányon szünetel a forgalom, emiatt Dunakeszi és Vác állomások között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Budapest-Vác-Szob vonalon 20-40 perccel hosszabb eljutási időkre, rövidebb útvonalon közlekedő, illetve kimaradó járatokra kell számítani.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kimaradó járatok

A MÁV közölte azt is, hogy a Nyugati pályaudvarról 18:45-kor Vácra és a Vácról 20:04-kor a Nyugati pályaudvarra induló S70-es vonat nem közlekedik, a Nyugati pályaudvarról 17:45-kor Vácra elindult S70-es vonat pedig csak Dunakeszi állomásig közlekedett.

Durva csökkenés

2023-ban vasúti átjáróban július közepéig 31 baleset történt, ezekben egy ember meghalt és ketten súlyosan megsérültek. Tavaly azonos időszak alatt 54 vasúti átjárós baleset történt, 19-en haltak meg. A MÁV-csoport honlapján azt írja: az esetszámok idei csökkenése a 2022-ben elindított vasútbiztonsági kampány sikerét igazolja.

Figyelemhívó kampány

A vasúttársaság 2022 áprilisában indította el az Érj haza biztonságban! című kampányát a vasútátjárós balesetek visszaszorítása miatt. A kampány alatt több helyen az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal. Július első felében az országos rádiók reklámsávjaiban is felhívták a figyelmet a körültekintő közlekedésre.

Durvább a bírságok

A balesetek számának csökkentését célozza az a törvénymódosítás is, amely 30 százalékkal megemeli a közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szemben kiszabható közigazgatási bírságokat.

390 ezres bírság

2023 szeptemberétől például a vasúti átjárón való áthaladásra- vagy a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megszegését akár 390 ezer forintos közigazgatási bírsággal is járhat – írja Telex.

Nem a vasút hibázott

Az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúthasználó figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta – olvasható a MÁV-csoport honlapján.

Ezek a szabályok

A MÁV az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében: A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni. Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.

Nem szabad megállni

Fontos vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/h-ás átlagsebességgel szabad áthaladni. Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció