Vádat emelhetnek annak a mikrobusznak a vezetőjével szemben, aki két évvel ezelőtt egy buszmegállóba hajtott a Cegléd melletti Nyársapáton. A balesetben egy anyuka és a kilencéves kisfia meghalt, és több gyerek is megsérült. A tragédia megfelelő műszaki állapotú autóval elkerülhető lett volna.

Belehajtott a buszmegállóba

Egy balra kanyarodó autót vehetett észre későn egy Cegléd felől Nagykőrös irányába mögötte közlekedő kisteherautót vezető sofőr. Hirtelen kormánymozdulat után letért az útról, az ott lévő buszmegállóba hajtott, elsodorta a főként iskolába tartó várakozókat, majd egy fának csapódva megállt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg sérült

A baleset következtében egy 25 éves nyársapáti nő és a 9 éves kisfia meghalt, egy 9 éves kislányt életveszélyes, egy 7 éves kisfiút, egy 16 éves fiút, valamint a buszmegállóba hajtó, 32 éves sofőrt pedig súlyos sérüléssel vittek kórházba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem volt fáradt

A férfi részletesen vallott azokról a körülményekről, amelyekre emlékezett. Elmondta, hogy az előtte fékező autó miatt lassított, kocsija szitálni kezdett és egy fának ütközött, a közte történtekkel pedig akkor szembesült, amikor kitápászkodott az összetört járműből. Állítása szerint nem volt fáradt, nem volt rosszul. A gépkocsi fékberendezése ugyan nem működött tökéletesen, de mivel kisebb sebességnél nem volt problémája, nem gondolta, hogy ekkora baj lehet belőle.

Menthetetlen sérülések

A kirendelt igazságügyi orvosszakértők az elhunytak és a sérültek vonatkozásában is elkészítették szakvéleményüket. A 25 éves anya bordatörést, tüdősérülést, mellüregi vérzést szenvedett, mi a kilencéves kisfiának létfontosságú belső szervei roncsolódtak menthetetlenül.

Maradandó fogyatékosság

A kórházba került gyerekekkel kapcsolatban a szakértő megállapította: a 9 éves kislány agyi sérülései, illetve a 16 éves fiú koponyaűri sérülése, valamint tüdőzúzódása maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozott.

Elkerülhető lett volna a tragédia

Az igazságügyi gépjárműszakértő balesetelemzése szerint a közel 420 ezer kilométert futott, 20 éves kisteherautó üzemi fékberendezése, rögzítő féke és első futóműve kifogásolható műszaki állapotban, biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan volt – írja a 24.hu. A vizsgálat nem tárt fel hirtelen bekövetkező műszaki hibát, feltárt viszont karbantartási hiányosságokat: kopott fékrendszer, hatástalan rögzítők.

Nem megfelelően működött a fék

Forrás: police.hu

Megállhatott volna

A baleset idején biztonsági övét az ülés mögött szabálytalanul rögzítő sofőr nem ivott, nem lépte túl a megengedett sebességet, a buszmegállóba 54-58 km/h-val sodródott be. A szakértő szerint megfelelően működő fékrendszert használva vész-, és intenzív fékezéssel az előtte kanyarodni szándékozó gépkocsi hátsó része előtt megállhatott volna. Azaz az előírásszerű műszaki állapot és a figyelmes vezetés kombinációjával elkerülhető lett volna a tragédia.

Félrerántotta a testvérét

A Kékvillogó.hu hírportál is beszámolt az esetről korábban. „Éppen a megállóban várakoztunk a testvéremmel, akit félrerántottam. Láttam, hogy a másik fiú vérzik nagyon, alá tettünk egy táskát. Én elszaladtam a szomszédokhoz, hogy szóljak baleset történt. Egy felnőtt volt közöttünk – egy hölgy – a baleset pillanatában, de sajnos ő nem élte túl. A sofőr a baleset után kiszállt, véresen távolabb ment a helyszíntől.”

Elsőként ért a helyszínre

A gyászoló apa elsőként ért a baleset helyszínére, azonnal a feleségét és a két fiát kezdte keresni, majd a legkisebb fia kiáltott neki. Az édesanya azért kísérte a fiúkat iskolába, hogy semmi baj ne érje őket. A mentők perceken belül kiértek ám a 9 éves fiút és édesanyját már nem tudták megmenteni.

Vádemelés jöhet

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni fotók – Forrás: police.hu