Penészes kenyeret és romlott felvágottat kaptak a betegek a budapesti Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán. Minderről egy ott fekvő asszony leánya számolt be, aki képekkel is alátámasztotta állításait. Az eset azért különösen aggasztó, mivel ezen az osztályon olyan betegeket kezelnek, akiknek súlyos, akár életveszélyes emésztőrendszeri problémáik vannak, akiknek táplálkozásra külön figyelmet kellene fordítani.

Romlott lehetett a felvágott

Hosszú évek óta visszatérő téma a kórházakban kezelt betegeknek felszolgált étel minősége és mennyisége. Néhány nappal ezelőtt a „2. kerületben élők csoportja” nevű zárt Facebook-csoport egyik tagja szörnyű állapotokról számolt be: „A János-kórház gasztroenterológiai osztályán az édesanyám a reggelit kapott felvágottat ugyan megette, de valószínűleg romlott lehetett, mert utána hányt és egész délelőtt nagyon fájt a hasa. Nem tudok elmenni emellett a felháborító eset mellett. A kórháznak azonnal jeleztem.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

 Emésztőrendszeri problémák

Az eset azért különösen aggasztó, mivel a gasztroenterológiai osztályon olyan betegeket kezelnek, akiknek súlyos, akár életveszélyes emésztőrendszeri problémáik vannak, akiknek táplálkozásra külön figyelmet kellene fordítani.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Szégyenletes”

„Szégyenletes, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, nem beszélve róla, hogy pont a gasztroenterológiai osztályon. Sajnálatos módon édesanyám jelenleg nincs olyan állapotban, hogy az érdekeit érvényesíteni tudja. Délután mikor bementem akkor mondta, hogy mi történt” – mondta hírportálunknak a kórházban fekvő asszony leánya, Annabella.

A nővérek nem tehetnek róla

„A nővérek felé jeleztem, akik mondták, hogy ők nem tehetnek róla. Tartok attól, hogy pont semmi nem fog történni, de a saját lelkiismeretem megnyugtatása végett muszáj jeleznem a történeteket a megfelelő fórumokon” – tette hozzá.

Középpontban a fekvőbetegek ellátása

„Kórházunk 6 telephelyen 1141 betegágyon biztosítja folyamatosan az ellátási területünkhöz tartozó több százezer lakos fekvőbeteg ellátását. A hozzánk érkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk és arról a panaszost értesítjük” – írta a Magyar Hangnak a kórház.

Folyamatban van a kivizsgálás

„Intézményünkhöz 2023.06.09-én írásos panasz érkezett egy betegünk hozzátartozójától. Az ügyben a panasz kivizsgálását azonnal megkezdtük, az ügy folyamatban van. Kórházunkban a betegek étkeztetését külső szolgáltató biztosítja” – zárul a tájékoztatás.

372 milliót költöttek rá

A lap utána járt annak, ki és milyen összegért étkeztet a kórházban. Egy megállapodás szerint az elmúlt egy évben csaknem 372 millió forintot költött erre a célra a kórház, és mind normál, mind pedig diétás étrendben egy élelmezési nap egységára 1650 forint volt.

Sovány összegek

Ám ennek az összegnek mindössze harmada, 550 forint a nyersanyag – azaz az étel. Naponta. A szerződés tartalmazza az étkezések szerinti bontást is, ami akár némi magyarázatként is felfogható: reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára és egyéb kisétkeztetésre 165 forintos keret állt rendelkezésre naponta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: penészes kenyeret kaptak a betegek. Fotó: Facebook.