Gyűjtőmunkába fogtak a zsaruk, és kiderült, hogy szinte biztosan több mesét hallgatnak az egyenruhások, mint a gyerekek. Igaz, nem Andersent, hanem olyan történeteket, amelyeket a gyorshajtáson ért autósok adnak elő nekik. A száguldozóknak ugyanis gyakorta „alapos indokuk” van arra, hogy miért taposták igencsak erősen a gázpedált. És nem csak azért mennek gyorsan mert „tolt a szél.”

A legviccesebb magyarázatok

A Zsaru magazin munkatársai körülnéztek az interneten és saját emlékeiket is elővették, majd összegyűjtötték a tíz legviccesebb magyarázatot a gyorshajtásra. Az első helyre a „Bocsánat, nem vagyok idevalósi” mondat futott be, második lett az „Észre sem vettem, hogy mennyivel megyek”, őszintének tűnő magyarázkodás, a dobogó harmadik fokát pedig a „Sürgősen találnom kellett egy vécét!” szöveg bérelte ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól megy a magyarázkodás

És még nincs vége! A lista negyedik helyén a „Rohantam, mert szül a macskám”, az ötödik helyen a „Hogy 235-tel mentem? Egész télen állt a kocsim, meg kellett járatni”, a hatodik pozícióban pedig az „Elnézést, vár rám egy ingatlanközvetítő, és nem akarok lemaradni az üzletről” magyarázkodás végzett.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiapadhatatlan a fantázia

Természetesen a sofőrök fantáziája kiapadhatatlan, így a Top 10-es lista utolsó része sem fulladt unalomba. A hetedik helyet a „Nem tudtam levenni a lábamat a gázpedálról, mert ránehezedett a kutyám”, a nyolcadikat a „Félek, hogy covidos lettem, és a legközelebbi kórházhoz sietek tesztelésre”, a kilencediket a „Nyugodtan autóztam, amikor észrevettem, hogy egy kígyó tekereg a lábam között. Azt hiszem megmart, orvoshoz sietek”, a tizedeiket pedig a „Tolt a szél” mondat érdemelte ki.

Saját sebességhatár

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy az Országos Mentőszolgálat saját sebességhatár bevezetéséről döntött, a sofőrök csak az engedélyezett mértékben léphetik túl a megengedett tempót. A balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/órával mehetnek gyorsabban a szabályosnál. Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon.

Biztonsági határt húztak

A megkülönböztető jelzést használó járművek haladását segítő „Adj utat, ments életet” kampány mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a saját sofőrjei számára is biztonsági határt húz: a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. 

Jelentős kockázat

A megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

A nemzetközi gyakorlat szerint

Az OMSZ nemzetközi példák alapján bevezetett új szabálya a gyakorlatban azt jelenti, hogy például 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak a mentők, míg autópályán a mentőautók legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek. Kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Évente 70 súlyos baleset  

Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon. Az OMSZ szerint az utakon közlekedők figyelemfelhívását szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a mentőbalesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére, állt az Országos Mentőszolgálat közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: sebességmérés. Fotó: police.hu