Recept nélkül, felár ellenében adhatták el a vényköteles gyógyszereket egy zuglói patika dolgozói – a rendőrök vesztegetés miatt nyomoznak.

Recept nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, illetve közreműködésével folytat nyomozást vesztegetés elfogadása miatt három gyógyszertári dolgozóval szemben, akik a gyanú szerint 2022. november 18. és 2023. augusztus 4. között két közvetítőn keresztül hét vásárlónak adtak át recept nélkül vényköteles gyógyszereket, anyagi ellenszolgáltatásért. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

10 ezer forint

A nyomozás adatai szerint a két közvetítő közül – akik megszervezték a készítmények átadását – az egyik vásárolt is. A patika asszisztensei alkalmanként legfeljebb 10 ezer forintos jogtalan előnyért adták ki jogosulatlanul a gyógyszereket. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Potencianövelők, fájdalomcsillapítók

Ezek a gyógyszerek többek között potencianövelők, fájdalomcsillapítók, injekciók, valamint különféle betegségek kezelésére szolgáló szerek voltak.

Elfogták őket

A budapesti nyomozók 2023. október 10-én a bűncselekményekben érintett személyeket elfogták, és tíz helyszínen kutatást tartottak. Lefoglaltak 50 ezer forintot, 11 telefont, 11 SIM-kártyát és 4 laptopot.

Vesztegetés bűntette

A rendőrök a patika három dolgozóját, a közvetítőket és a vásárlókat előállították a BRFK Gyorskocsi utcai objektumába, majd a 11 gyanúsítottat vesztegetés bűntett gyanúja miatt kihallgatták. Mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Videón az elfogás:

Hálapénzt fogadott el

Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt a munkahelyéről vittek el a Pest megyei nyomozónők egy főorvosnőt az asszisztensével együtt, mert 10-20 ezer forintot fogadtak el alkalmanként a pácienseiktől. 

Megtalálták a borítékot

A rendőrök munkahelyükön lepték meg őket. A munkaidő végén rendelőbe betoppanó nyomozók átkutatták a földszinti helyiséget, s az íróasztal fiókjában heverő mappából, valamint a doktornő köpenyének zsebében lapuló borítékból bankjegyek kerültek elő, de az asszisztens asztalán is árválkodott egy tízezres.

230 ezer volt náluk

A helyszínen lefoglalt összeg meghaladta a 230 ezer forintot. A vesztegetés elfogadása bűntettével meggyanúsított nők nem tettek vallomást, és panaszt tettek a gyanúsítás ellen. Mind a ketten szabadlábon védekezhetnek.

Másik eset

Ahogy írtunk róla, júliusban érték tetten az orvost, akit filmbe illő módszerekkel buktattak le, hogy rendszeresen hálapénzt fogad el a betegeitől. A főorvos a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban dolgozott. Amikor kiderült, mit művelt, azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Több tucat esetben tett el pénzzel teli borítékokat

Az orvos legalább 41 esetben tett zsebre hálapénzt tartalmazó borítékokat idén május 31-e és június 20-a között. A nyomozás során házkutatást tartottak a doktor Holt-Tisza partján található otthonában.

Rengeteg pénz került elő

A házkutatás alkalmával a nyomozók 37 millió forintot és 10 millió forintnyi amerikai dollárt és eurót találtak. Ezen felül arany ékszereket is lefoglaltak a bűnügyi technikusok. Egészen kifinomult módszerrel tudták lebuktatni az orvost.

Így bizonyosodott be, hogy tiltott dolgot művel

Magyarországon tilos hálapénzt kérni vagy elfogadni. Ezzel szemben dr. H. Béla mégis ezt tette, így titokban megbízhatósági vizsgálatot indítottak vele szemben. Egy rendőr betegnek álcázta magát, majd a megjelölt, rögzített sorszámú bankjegyeit elfogadta az orvos.

Jól keresett, de ez sem volt elég

A neves, 67 éves kardiológus havonta 2 millió forintot keresett. Úgy tűnik, ezt a jelentős összeget is keveselte, és hálapénzzel egészítette ki jövedelmét. Kórházi státuszban dolgozott, amikor lehetősége volt rá, hogy magánorvosként folytassa, nem tette meg.

Azonnali hatállyal kirúgták

A Hetényi kórház a szol24.hu megkeresésére válaszolva elárulta, hogy kirúgták a hálapénzeket elfogadó orvost. “A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet munkatársai határozottan elutasítják a hálapénzt és visszaélésnek tekintenek minden ezzel kapcsolatos cselekményt. Éppen ezért az ügyben érintett orvos munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntettük. A hatóságok munkáját a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogatjuk” – közölte dr. Kudrjavcev Anatolij orvosigazgató.

Komoly büntetésre számíthat a kardiológus

A Btk. szerint a hálapénz elfogadása vesztegetés elfogadásának minősül. Ezért 1-5 évig terjedő büntetés jár alapesetben, ám ha üzletszerűleg történt mindez, akkor akár 2-8 évig terjedő büntetést is kaphat az orvos. Fontos tudni, hogy a hálapénz adása is tiltott, ezért viszont enyhébb felelősségrevonásra lehet számítani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu videórészlet