Háromszorosan is ráfázott az a tüzelőanyag-kereskedő, akit a NAV, a fogyasztóvédelem és a Nébih is ellenőrzött a napokban. Mint kiderült: a kereskedő nem tudja igazolni az áru származását, a megrendelt mennyiség helyett jóval kevesebb tüzelőt szállított le, ráadásul se számlát, se nyugtát nem adott a vásárlóknak.

Összevont akció

Az energiaválság hatására ismét megnőtt a kereslet a tűzifa iránt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a Nébih közösen ellenőrzött egy magát a közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szabálytalanságokat találtak

Mind a három hatóság szabálytalanságokat talált a vállalkozásnál, amely a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat – olvasható a hivatal közleményében.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Se nyugta, se számla

Az ellenőrök 2 köbméter cser és tölgy tűzifát rendeltek 81 ezer forintért, hatezer forintos fuvardíjjal. A megrendelés kiszállításakor a NAV revizorai se nyugtát, se számlát nem kaptak a vásárlásról.

Akár 1 millió is lehet a birság

Sokba került a hiányosság: a bizonylat elmaradásáért 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat a mulasztó.

Csak a minőség volt megfelelő

Az eladásnál nem csak a NAV talált szabálytalanságokat. A fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy a megrendelt tűzifa minősége ugyan megfelelő, de mennyisége már nem.

Kevesebbet szállított le

A kereskedő a 2 köbméter helyett a valóságban csak 1,6 köbméter tüzelőt szállított le, így 16 000 forinttal károsította meg az ügyfelet. Ezért a kormányhivatal fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki.

Nem tudta igazolni a származását

És még nem volt vége: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a faanyag eredetét vizsgálta. Kiderült, hogy a kereskedő nem tudja igazolni az áru származását, a fuvarnak nem volt megfelelő szállítójegye sem, ezért a tűzifa zár alá került.

Nem volt együttműködő

A vállalkozás telephelyén található nagy mennyiségű faanyag eredetigazolásával kapcsolatban az ügyfél nem volt együttműködő, ezért a Nébih további vizsgálatokat végez.

További ellenőrzések

A tapasztaltak miatt a NAV is további adóellenőrzést végez a vállalkozásnál, azért, hogy a szabálytalan gazdálkodás adózási következményeit feltárja, állt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: tuzelocentrum.hu