Számos strandoló került veszélyes helyzetbe. Segítségre volt szükségük, máskülönben nem jutottak volna biztonsággal a tó partjára. Kiderült, hogy milyen esetekben kellett a vízirendőröknek segédkeznie.

Ezért kerültek bajba a fürdőzők

Bár a hétvégén alapvetően jó idő volt, többször is feltámadt az élénk, olykor viharos szél. Néhányan különféle vízijárművekkel kerültek veszélyes szituációba. Június 30. és július 2. között hét esetben tizenkilenc embert kellett kimenteni a Balatonból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok dolga volt a vízirendőröknek

Akadtak műszaki hibás vitorlások, amelyeknek az utasait kellett kimenteni. Voltak, akik a szél ellenére vízre szálltak vízibiciklikkel, SUP-okkal. Az elsodródó fürdőzőket a vízirendőrök mentették ki.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindig oda kell figyelni a viharjelzésekre

A Balaton partján sűrűn vannak viharjelzők, amelyeket figyelnie kell a fürdőzni vágyóknak. Amikor a lámpa percenként 45-öt villan, az elsőfokú viharjelzésnek számít. Ilyenkor a parttól legfeljebb 500 méterre szabad eltávolodni úszva, csónakkal vagy más vízi eszközzel.

Ekkor tilos a vízbe menni vagy vízre szállni

Ha másodfokú viharjelzés lép életbe, azaz a berendezés percenként 90-szer villan fel, akkor szigorúan tilos fürdőzni. Még csónakkal és vízi sporteszközökkel sem engedélyezett a vízre szállni. Ez alól csak a vitorláshajók jelentenek kivételt.

Aki nem tud úszni, jobb, ha óvatos

Azok, akik nem tudnak úszni, jobban teszik, ha nem mennek be a természetes vizekbe, mint amilyen a Balaton vagy a Velencei-tó. Nekik érdemesebb inkább a parti sávban hűsölniük. Aki gyengén úszik, annak célszerű a sekély vízben maradnia.

Ezek is érdekelhetnek!

Óvatosan az új eszközökkel

Sorra jelennek meg újonnan megvásárolható vízi sporteszközök. Amíg az ember csak ismerkedik ezek használatával, addig nem ésszerű eltávolodni velük messzire a parttól.

Nem szabad hirtelen a vízbe ugrálni

Sem vízibicikliről, sem más fürdőeszközről nem jó ötlet hirtelen a vízbe ugrani. Sok helyen kérdéses lehet, hogy egy természetes víznek milyen a mélysége. A vízhőmérséklet sokkhatással is lehet az emberi szervezetre.

További hasznos tanácsok

Az, aki a saját képességeivel kapcsolatban bizonytalan az úszás tekintetében, jól teszi, ha mentőmellényt visel, amikor vízi járművön tartózkodik. Extrém hőség, hőcsúcsok idején, különösen a 11 órától 16 óráig tartó időszakban jobb kerüln a nyílt vízen tartózkodást. Ittas állapotban a fürdőzés életveszélyes lehet.

Ezt kell tenni, ha valaki veszélybe kerül

Ha a tó vízfelületén valaki bajba jut, vagy olyan személyt lát, aki segítségre szorulhat, akkor azonnal bejelentést kell tenni. A 1817-es segélyhívó szám ingyenesen hívható, hívja fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Police.hu