Két hónapig lebegett élet és halál között, és a szülei szerint is szinte hihetetlen, hogy a 15 éves kenus, új esélyt kapott a sorstól azt követően, ami április 4-én történt. Soma egyik barátja felmászott a sárospataki állomáson egy tehervonatra, a fiú pedig segíteni akart neki, mindkettőjük súlyos áramütést szenvedett.

Tragédia Sárospatakon

Idén áprilisban, Sárospatakon, egy 16 éves fiú a vasútállomáson felmászott egy tehervagon tetejére, hogy fényképet készítsen, de “a felsővezetékben lévő magasfeszültség áthúzott rajta”. 15 éves barátja megpróbált segíteni, de ő is súlyosan megsérült. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghalt az egyik fiú

Barátja tíz nappal később a kórházban meghalt, A 15 éves Soma viszont annak ellenére túlélte a tragikus esetet, hogy testfelületének több mint 50 százaléka megégett, emellett súlyos koponya- és lábtörést szenvedett.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A Bethesda kórházban kezelték

„Soma hetven napot töltött a Bethesda kórház égésintenzív osztályán, a hatvanadik nap környékén érkezett arra jel, hogy túlélheti. Innentől kezdve úgy fogtuk fel, hogy új lehetőséget, új életet kaphat. Miután a barátja meghalt, mi annyit kértünk a sorstól, hogy szellemileg ép maradjon, lásson és halljon. Nagyégetteknél örök szabály, hogy 24 órában gondolkodunk előre, nem tudhatjuk, mire lesz szüksége a jövőben, ez volt az a minimum, amiben bíztunk, hogy a későbbiekben méltó életet tudjon élni” – mondta a baleset után fél évvel a Blikknek Soma édesapa.

Évekig tartó rehabilitációra van szüksége

Ehhez persze, évekig tartó rehabilitációra van szükség: Soma testfelületének nagy százaléka sérült. Lábizmainak jelentős részét is elveszítette, jelenleg járókerettel képes járni. A következő minimum egy évben a teljes testét és a fejét is takaró kompressziós ruhát fog hordani, később pedig a különböző korrekciós műtétek mellett hajbeültetésre, fülpótlásra, hegkezelésre, arcplasztikai műtétekre is szükség lehet. 

Szinte egész nap kezelik

A szülők elmondása szerint a fiú jelenleg otthonában lábadozik. A teljes testét minden nap le kell kenni egy speciális krémmel, naponta nagyjából két órát gyógytornázik, hegmasszázst kap. A kompressziós ruha fel- és levétele is több mint egy óra. 

Egyéni tanrendben tanul

„A testsúlya 63-ról 50 kiló alá ment, így a táplálkozásra is nagyon kell figyelnünk, és persze, rengeteg lelki támogatásra van szüksége. Emellett egyéni tanrendben tanulunk otthon, éjjel-nappal vele vagyok, a feleségem dolgozik. Soma a helyzethez képest alapvetően jól van szerencsére. Tudja, hogy új esélyt kapott, amivel szeretne élni” – mondta az édesapa.

Ne másszatok vonatra!

„Soha, soha, ne másszatok vonatra!” – ezzel a címmel intézett felhívást a fiatalokhoz idén júniusban a Bethesda Gyermekkórház. Az intézményben akkor 3 olyan fiatal életéért küzdetek, akiket magasfeszültségű áramütés ért. 

3 fiatal van életveszélyben

„Jelenleg is három olyan súlyosan égett fiatal életéért, gyógyulásáért küzdünk égésintenzív osztályunkon, akik vonattetőre másztak szelfizni (vagy épp fent lévő társukat menteni) vagy egyszerűen kipróbálni, milyen érzés fent lenni. Soha nem szabadna átélni, amit ők és gyógyítóik ebben a percben is átélnek” – írta akkor közleményében az intézmény. A 3 fiatal egyike éppen Soma volt.

Meggyullad az emberi test

„A magasfeszültségű vezetéket nem kell megérinteni, másfél-két méteres távolságból is áthúz az áram, a 25 000 Volt és meggyullad az emberi test! Osszátok meg, és jutassátok el ennek üzenetét ma legalább egy fiatalhoz!!!” – hívta fel a figyelmet a veszélyre a kórház.

Trend lett belőle

Magyarország mellett Romániában is az elmúlt években vált trenddé az, hogy a kamaszok a vonatok tetejére másznak, és ott készítenek szelfit magukról. Mindez már több alkalommal is halálos balesetet eredményezett, de ennek ellenére is történnek újabb és újabb esetek.

Meg sem kell érinteni

A vonat tetején való szelfizés miatt az elmúlt években 15-20 fiatal vesztette életét a szerelvények tetején áramütés miatt. A halálos áramütéshez ugyanis nem kell megfogni a vezetékeket, azokban 25 000 Voltos áram folyik, ami másfél méteres távolságból is életveszélyes. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Keszi Chanell