Újszülött babát találtak a kecskeméti vármegyei kórháznál – az egészséges baba a Hajnal Viktor nevet kapta a nővérektől, olvasható Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház által közzétett posztban.

Gyorsan megtalálták

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főbejárata mellett 2023.szeptember 5-én hajnalban egy újszülött kisfiút találtak, akit Hajnal Viktor néven neveztek el az Újszülött Részleg dolgozói. Az első vizsgálatok alapján a kis Viktor egészséges, 3500 gramm és 52 cm, gyors megtalálásának köszönhetően szerencsére nem hűlt ki drasztikusan.

Nem az inkubátorba tették

Habár a kórházban évek óta működik a mindenki számára anonim módon elérhető csecsemőmentő inkubátor, ezúttal a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára. A közelben működő Félegyházi Pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali 4 óra környékén, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így néhány percen belül a baba a gyermekosztályra került biztonságba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Alapos kivizsgálás

A kicsire még alapos kivizsgálás és az ilyenkor szükséges ellátás, oltások várnak, majd egy darabig a kórház Újszülött Részlegén marad. További sorsával, esetleges örökbefogadással kapcsolatban az intézmény nem tud tájékoztatást adni, ezt a hatóságok intézik ilyen esetben automatikusan.

A megszokott helyen működik

A csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorban teljes mértékben anonim módon helyezhető el biztonságosan az újszülött csecsemő, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne.

Az ötödik baba

Az elmúlt több mint egy évtizedben ő az ötödik gyermek, akit pár órával születése után a kecskeméti intézménynél hagytak, a korábbi babákat az inkubátorba tették, legutóbb 2019-ben fordult elő ilyen eset.

Anonim

Az inkubátorba teljesen anonim módon és biztonságosan helyezhető el az újszülött, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne. A csecsemő további sorsáról később, számos vizsgálat után a gyámhivatal intézkedik.

Bűncselekmény történt

Az inkubátorban elhelyezett újszülöttért hat héten át még jelentkezhetnek a szülei, a kórház előtt hagyott gyermekre azonban más eljárás vonatkozik, ez ugyanis bűncselekménynek minősül, így a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indul. A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a talált gyermek esetében először gyámrendelést, valamint – a gyámhatóság által megállapított adatokkal – anyakönyvezési eljárást indítanak. Amennyiben az anya személye a gyermek anyakönyvezését követően, de még az örökbefogadás engedélyezése előtt kiderül, a törvényes képviselő a gyámhatóság hozzájárulásával pert indíthat az anyaság megállapítására.

Hasonló eset

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kecskeméti kórház Izsáki úti telephelyén, ahol az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. Az átmenetileg Szőke Attilának nevezett kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 2016-ban egy egészséges, 3160 grammos, 50 centiméteres, ideiglenesen Ignácz Brigittának elnevezett kislányt hagytak a babamentő készülékben. A harmadik eset 2018. november 7-én történt: akkor egy 3400 grammos, 53 centiméteres kisfiút hagytak az inkubátorban, Gábort. A negyedik alkalommal, 2019. november 21-én pedig egy kislányt bíztak a kórház dolgozóira, Fannit. Utóbbi három gyermeket azóta örökbe fogadták.

Kiemelt kép: Hajnal Viktor – Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház