Megszüntették a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát. Az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak. A kórház megbízott vezetője a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében belső vizsgálatot rendelt el és bejelentést tett a rendőrségen.

Kirúgták a boncmestert

A Péterfy Sándor utcai kórház megbízott vezetője csütörtökön megszüntette a kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát. Az Országos Kórházi Főigazgatóság közleménye szerint ugyanis a munkakörök átadás-átvételekor az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bejelentés a rendőrségen

Dr. Kökény Zoltán megbízott vezető a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljeskörű tisztázása érdekében belső vizsgálatot rendelt el és bejelentést tett a rendőrségen. A közlés szerint a szakmai vizsgálat lezárásáig sem a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság nem közöl több információt az ügyről.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Teljes vezetőváltás

Júniusban adtunk hírt arról, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház mindhárom igazgatójának vezetői megbízását visszavonták. A kórház főigazgatója, Tóth László azért mondott le, mert a májusi bizalmi szavazáson megbukott, és később vizsgálat indult az intézményben kialakult munkahelyi légkör miatt. Ezek után Tersztyánszky Rita főigazgató-helyettes, Szilágyi Emese orvos-igazgató és Kaszai Erzsébet ápolási igazgató megbízását is visszavonták. 

Nem szóltak a válságról

A döntést állítólag azzal indokolták, hogy a vezetők nem szóltak kellő időben az intézményben kialakuló vezetői válságról. Lapinformációk szerint a két orvos osztályvezető főorvosként folytatja a munkáját, míg az ápolási igazgató távozott a kórházból.

Kinevezték az utódokat

Az Országos Kórházi Főigazgatóság közleménye szerint az új orvosigazgatót és ápolási igazgatót már aznap ki is nevezték. Dr. Kökény Zoltán és Simon István Krisztiánné a Dél-pesti Centrumkórházból érkezik. Azt írják, a struktúraváltás részeként a főigazgató-helyettesi pozíció megszűnt az intézményben, az új főigazgató személyét pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság pályázat útján választja ki.

Elfogadhatatlan vezetési stílus

A lemondott Tóth László korábban a Belügyminisztérium helyettes államtitkára volt, március 1-jén pedig az előző főigazgató, Sásdi Antal nyugdíjazása után kinevezték a kórház élére. Lapinformációk szerint a kórház főorvosi kara elfogadhatatlannak tartotta Tóth vezetési stílusát. Belsős források a lapnak arról beszéltek, hogy a főigazgató többször is agresszívan lépett fel az orvosokkal szemben, és megfélemlítette a vezetőtársait. Egy értekezleten például úgy fogalmazott Tóth a lap szerint, hogy „az orvosok fehérgalléros bűnözők”.

Dolgoztak az ügyön

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a hétvégén is dolgozott a Péterfy Sándor utcai kórházban kialakult válság megoldásán, több mint 30 főorvost hallgattak meg a már a betegellátást veszélyeztető körülményekről.

Felfüggesztették a műtéteket

Azonban azóta kiderült, hogy hiába jelezték a főigazgatónak a műtőblokk helyiségeinek hibáit, az ügyben semmi sem történt, sőt, egy másik emeleten lévő tartalék műtő már zajló felújítását is leállították. Az intézmény kénytelen volt felfüggeszteni az urológiai és sebészeti műtéteket.

Nem vállalták az operációkat

A műtőblokk több helyiségében március óta nem működött a klímaberendezés, így a betegeket 38 fokban kellett volna operálni. Ezt a szakdolgozók sem vállalták, ilyen hőségben nemcsak az operatőrök koncentrációs képessége romlik, de nő a szövődmények, a sebfertőzés kockázata is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Péterfy Sándor utcai Kórház. Fotó: MTI