A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája megszüntette Joób Márton, az Összefogás Szegedért egyik önkormányzati képviselőjének, Botka László “bizalmasának” a letartóztatását. A nyomozási bíró egyben elrendelte a 11 gyermekes politikus bűnügyi felügyeletét.

Adócsalás miatt indult eljárás

A 11 gyermekes MSZP-s önkormányzati képviselő adócsalás miatt került a rendőrség látókörébe hét társával együtt. A gyanú szerint Joóbék 250 milliós kárt okozó áfacsalást hoztak össze, ami miatt elrendelték a politikus előzetes letartóztatását. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Fiktív számlákkal ügyeskedtek

Az áfacsalással vádolt gyanúsítottak 2013 és 2017 között olyan bűnszervezetet működtettek, amely egy szórólapok terjesztésével foglalkozó gazdasági társaság áfafizetési kötelezettségét játszotta ki. Az áfacsalás érdekében az egyik férfihez köthető cég fiktív számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek kizárólag a hamis számlák kiállítására jött létre, szórólapterjesztést soha sem végeztek. A fiktív számlákat kiállító társaságok további alvállalkozókat vettek igénybe, amelyek vagy nem tettek áfabevallást, vagy a bevallott adót nem fizették meg – írja a 24.hu.

Próbálták leplezni a csalást

A hatóságok gyanúja szerint a társaság a csalás leplezése érdekében a fiktív számlákat kiegyenlítették, viszont a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után megmaradó pénzt visszaforgatták a szegedi cég vezetőjéhez. A becslések szerint a bűnszervezettel együttműködő gazdasági társaságok több száz milliós kárt okoztak a költségvetésnek.

Letartóztatták a férfiakat

A bűnszervezetben közreműködő gyanúsított férfiak előzetes letartóztatását tavaly július 30-án rendelte el a járásbíróság egy hónapra, majd azt 2020 augusztusában és novemberében is meghosszabbították. A bíróság most ismét meghosszabbította a letartóztatását három gyanúsítottnak, azonban két terhelttel szemben – az ügyészi indítvánnyal egyezően – megszüntette a letartóztatást, és őket május 27-ig bűnügyi felügyeletet alá vonta. A bíró ugyanakkor kikötötte, lakhelyüket nem hagyhatják el és mozgásukat nyomkövető technikai eszközzel fogják ellenőrizni.

Joób Márton lehet az egyik, aki “szabadult”

Az MTI információi szerint az egyik bűnügyi felügyeletbe helyezett férfi Joób Márton önkormányzati képviselő volt. A politikus azért szabadulhatott az előzetes letartóztatásból, mert elismerte a jogellenes bűncselekményét,  és az okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében jelentős összeget befizetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal letéti számlájára. A politikus jelenleg bűnügyi felügyelet, azaz házi őrizet hatálya alatt áll.

Lemondott tisztségeiről

Joób Márton a botrány miatt tavaly októberben lemondott a család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról is. A politikus a letartóztatás és a lemondása közötti időszakban az őt megillető tanácsnoki tisztségért járó díjat a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára ajánlotta fel.

11 gyermek várta haza

Miután a Kecskeméti Járásbíróság letartóztatta az áfacsalással vádolt politikust, a családja nagyon nehéz időszakon ment keresztül, hiszen Joób Márton felesége egyedül maradt a 11 gyermekükkel. A család 2020 márciusában indította el a Facebookon a Joób Family elnevezésű oldalt, ahol együtt vezették be a rajongókat a család mindennapjaiba. A politikus letartóztatásakor Joób Dóra felfüggesztette az oldal tevékenységét és elköszönt a látogatóiktól.

Megszenvedték a családfő letartóztatását

Amikor Joób Dóra 2020 augusztusában megtudta, hogy meghosszabbították férje letartóztatását, elmesélte, rendőrök zörgettek a házuk ajtaján, hogy elvigyék a politikust. Dóra szerint olyan gyorsan zajlottak az események, hogy a családfő el sem tudott búcsúzni a gyermekeitől, csak annyit tudott mondani, hogy három nap múlva újra látják egymást. Ehhez képest a férfi hosszú hetekre bezárták, sőt a koronavírus-járvány miatt két hétig magánzárkába is zárták.

Nem értette Dóra a letartóztatást

A hatóságok arra hivatkozva hosszabbították meg Joób Márton letartóztatását, hogy fennállt a szökés veszélye. Ezt Dóra egyáltalán nem értette, mert szerinte elképzelhetetlen, hogy egy 11 gyermeked édesapa nem akar hazatérni a családjához. A bíróság végül január 27-én bűnügyi felügyelet alá vonta Joób Mártont, így a százmilliós adócsalással vádolt szegedi képviselő házi őrizetben várhatja a nyomozás folytatását. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Joób Márton és felesége – Forrás: YouTube