Lehet, hogy most vissza kell szoknunk a maszk viselésére? Egyelőre nem szabályzat, hanem egy kórház vezetőségének kérése látott napvilágot: a biztonságos és folyamatos betegellátás biztosítása érdekében a Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórházba vizsgálatra érkező betegektől és kísérőiktől, valamint a fekvőbetegekhez érkező látogatóktól is azt kérik, hogy viseljenek maszkot a kórházban és telephelyein.

Életünk része volt

A koronavírus-járvány 2020-as kezdetétől a mindennapi élet részévé vált a maszk viselése. Szigorú szabályozásokat vezettek be és nagy könnyebbség volt, amikor már legalább az utcán nem volt kötelező a viselése. Az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban idén május 1-ig még viselni kellett a maszkokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fontos kérés

Lehet, hogy most vissza kell szoknunk a maszk viselésére? Egyelőre nem szabályzat, hanem egy kórház vezetőségének kérése látott napvilágot: a biztonságos és folyamatos betegellátás biztosítása érdekében a Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórházba vizsgálatra érkező betegektől és kísérőiktől, valamint a fekvőbetegekhez érkező látogatóktól is azt kéri, hogy viseljenek maszkot a kórházban és telephelyein.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A betegek érdekében

 „Tisztelt Betegeink, hozzátartozók, kórházi látogatók! Kérjük önöket, hogy a biztonságos és folyamatos betegellátás biztosítása, valamint az intézményünkben fekvő betegeink érdekében szíveskedjenek maszkot viselni a kórházban, illetve telephelyeinken” – írta közleményében a kórház főigazgatója.

Felelős magatartás

A Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közleményében hozzáteszik: a felelős magatartással az őszi vírusok terjedését szeretnék megelőzni.

Tájékoztatás heti rendszerességgel

A koronavírus-járvány kirobbanása óta heti rendszerességgel közli a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a szennyvíz koronavírus koncentrációját, de mostanra követhetetlenné vált a statisztika. A 24.hu által megismert kutatási jelentésből kiderül: 2023 első felében több mint 24 variánst azonosítottak ily módon Magyarországon.

Stagnálás

Megállt a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának emelkedése, az országos átlagérték ismét stagnáló. Tendencia szempontjából a helyszínek többségét stagnálás jellemzi. Emelkedést sehol sem mértek, míg Kecskeméten és Tatabányán enyhe csökkenés mutatható ki.

Pécsen oda kell figyelni

A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja Pécsett a magas, Kecskeméten a mérsékelt, míg a többi helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Pontos mintavételek

Mint írják, a mintavételi helyek kiválasztása olyan megfontolás alapján történt, hogy a minták a lakosság minél nagyobb részét és lehetőség szerint az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a vármegyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre, amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI