Március elejétől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ellenőrei is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ami azt jelenti, hogyha őket bármiféle bántalmazás vagy fenyegetés érint, akkor az elkövetőt akár öt évre is börtönbe csukhatják. A módosításra azért került sor, mert az útellenerőket rendszeresen megtámadják a munkájuk során.

Védik őket

Rendszeresen éri támadás a közutas szakembereket, miközben ők csak a munkájukat végzik. A Magyar Közút munkatársait a verbális atrocitásokon, sértegetéseken túl gyakran halálosan is megfenyegetik az utakon, de durva támadások is történtek már – írja a Délmagyar.hu.

A közutasok 88 százalékát sértegetik

2019-ben a Magyar Közút egy belső, reprezentatív kutatást végzett a dolgozóik körében, amelyet összesen 1480 közúton dolgozó szakember töltött ki. Válaszaikból pedig az a döbbenetes eredmény született, hogy a közutasok 88 százalékát sértegették már szóban a munka során. A stresszes autósok trágár szavakkal szidalmazzák őket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dobálják őket

A felmérésben a válaszadók ötöde állította azt, hogy dobálták már meg a munkavégzés során. A türelmetlen autósok paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonokkal dobálták őket, azonban a felmérésnek az is súlyos megállapítása, hogy a közutasok harmadát ledudálták már, miközben dolgoztak.

Súlyos következmények

A most életbe lépő törvénymódosítás ezeket a súrlódásokat akarja kiküszöbölni, ugyanis március elejétől súlyosabb következményekkel járhat, ha egy útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt a munkája során erőszakkal, fenyegetéssel vagy bántalmazással akadályoznak.

Ez is érdekelhet

Jogi védelem

Mivel az utakon dolgozó szakemberek a mi biztonságunkért dolgoznak, ezért a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személyként büntetőjogi védelemben részesülnek. A Magyar Közút reméli, hogy az új lépéssel sikerülhet visszaszorítani a verbális és fizikai erőszakot.

Értünk dolgoznak

A cég szerint azért fontos, hogy védjék a dolgozóikat, mert az útellenőrök munkája nagyon fontos, hiszen őket riasztják a szükséges beavatkozásokhoz, a baleseteknél is ott vannak és a szerencsétlen helyzetbe került autósokat, állatokat is ők segítik ki. Télen, a nagy mínuszokban táblát cserélnek, az izzasztó nyári délutánokon pedig a gőzölgő aszfalt felett dolgoznak.

Kapcsolódó

Ők felelnek a biztonságért

A büntetőjogi védelem érinteni fogja a kezelői ellenőröket is, akik a túlsúlyos tehergépjárművek ellenőrzését végzik. Az ellenőrök csakugyan a biztonságért felelnek, mivel visszatartják a szabálytalan autósokat, így elhárítva a balesetveszélyes szituációkat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Közutasok – Forrás: MTI/Mohai Balázs