Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten, amelynek aláírójaként rendőri vezetőt jelölnek meg. Mindenkit arra kér a rendőrség, legyen körültekintő a hozzá érkező e-mailekkel, és ne adjon esélyt a csalóknak!

A rendőrség és az Interpol nevében írnak

A rendőrség közleményében azt írja, hogy ha a rendőrség, vagy az Interpol nevében kap valaki gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is! Azt is hozzátették, hogy egyértelműen átverésről van szó. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az alábbi árulkodó jelek utalhatnak arra, hogy az emailt csalók küldték:

  • – Nemzeti Rendőrség Főigazgatóság nem létezik, Országos Rendőr-főkapitányság a helyes megnevezés.
  • – Igazságügyi Rendőrség szintén nem létezik.
  • – Interpol Központi Iroda (ICB) nem létezik.
  • – A nyelvtanilag helytelen megfogalmazás ugyancsak csalókra utalhat.     
  • – Amennyiben a Magyarország Rendőrsége e-mailben kommunikál, azt nem külföldi email címről teszi.  
  • – Az Országos Rendőr-főkapitányság sem az Interpol, sem az Europol nevében nem kommunikál, azt csak saját nevében, saját email címéről teszi.
  • – A törvényi hivatkozások pontatlan megjelölése (pl: a büntetőeljárási törvénykönyv 390-1. cikke nem létezik. Helyesen 2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról. A 390. szakasz nem arról szól, amire a levél utal, és nincs külön cikke sem.)   

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így néz ki egy hamis levél:

Forrás: police.hu

Ne kattints rá!

Amennyiben elektronikus levelet kapsz, mindig ellenőrizd a feladót, kiemelten figyelj a nyelvtanilag helytelen, magyartalan megfogalmazásra! Soha ne kattints megszokásból, mindig legyél körültekintő! Amennyiben a kapott levelet gyanúsnak ítéled, a kért adatszolgálatatást semmilyen formában ne teljesítsd!

Van, ahol kopogtatnak a csalók

A BudaPestkörnyeke.hu hírportál is beszámolt róla, hogy újra csalók akarnak bejutni budapesti lakásokba, szakembereknek adják ki magukat. Nemrég Újpalotán próbálkozott két csaló, akik az iránt érdeklődtek a lakóknál, hogy a tulajdonos-e az, aki ajtót nyitott nekik. 

Ablakcserére hivatkoznak

A lakókat megtévesztheti, hogy akárcsak valamelyik szolgáltató munkatársai mappával érkeznek, könnyebben elhihető róluk, hogy hivatalos ügyben járnak el. Mint kiderült, Újpalotán több lakásba is próbálkoztak bejutni, és ablakcserére hivatkoztak. Céljuk feltehetően az volt, hogy a naiv lakók beengedjék őket és felmérhessék a terepet, illetve azt, hogy ki tartózkodik otthon.

A kutya buktatta le őket

„Mikor ajtót nyitottam, érdeklődött, hogy tulajdonos vagyok-e, közben a kiskutyám, aki 3 kiló, kiment. Az egyik fiatalember lábbal odébb tette az ebet” – mesélte Krisztina az esetet egy újpalotai Facebook-csoportban.

A kamuszakember le is köpte az egyik lakót

Mikor ezt szóvá tettem, minősíthetetlen hangnemben közölte, hogy „húzzak vissza”. Ezután leköpött, és jött egy laza káromkodás is. Nem hiszem, hogy bárki így viselkedik, aki egy cég alkalmazottjaként jön – írta le a hihetetlen és egyben megdöbbentő szituációt Krisztina.

Mindenkinél bepróbálkoztak

A nő az eset után beszélt a gondnokkal is, aki elárulta, hogy semmilyen szakembert nem vár a ház. A nő úgy tudja, hogy az ő szintjükön mindenkihez becsengettek a csalók, de miután lefényképezte őket, nem mentek tovább, és elhagyták a lépcsőházat.

Más házakban is jártak

A kerületi csoportban számos, a környéken lakó is hozzászólt a bejegyzéshez. Állításuk szerint több panelházban is megfordult a két „úriember”.

Az idősekre utaznak

„A szomszéd házban szintén minden lakásba becsengettek ezzel a szánalmas nyílászárócsere dumával” – írta az egyik hozzászóló, egy másik kommentelő szerint pedig két hete a Páskomligetben is ezzel a trükkel keresték fel az időseket.

Ne hagyd, hogy átverjenek

Nagyon fontos, hogy ha állítólagos szakemberek csengetnek be, akkor ne hagyd, hogy megtévesszenek! A csalók gyakran próbálkoznak hitelessé válni mappával a kezükben, illetve azzal, hogy munkásruhát húznak. Amennyiben nem vársz szakembert, jobb, ha nem engeded be őket. Érdemes mindig tájékozódni a gondnoknál, közös képviselőnél, hogy vár-e szakembert a ház, mielőtt bárkit beengedünk a lépcsőházba. Az igazi szakemberek szórólapot vagy cetlit hagynak a postaládákban és az üzenőfalon, vagy a közös képviselő előre tájékoztatja a lakosokat, hogy várhatóan érkeznek a házba, és aki szeretné, igénybe veheti a szolgáltatásaikat – figyelmeztet a lap. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!