A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nagyszabású fővárosi akcióban több mint 1 millió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, de még potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak. Az egyik helyszínen tetten ért három orgazda már letartóztatásban van.

Több helyszínen

A NAV budapesti pénzügyi nyomozói a fővárosban több helyszínen tartottak kutatásokat, a három férfit, akik nagy mennyiségű, adójegy nélküli cigarettát szállítottak és pakoltak le éppen, egy garázsban érték tetten. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elf Bar is volt náluk

Az orgazdákhoz köthető gépjárművekből, lakásokból, tárolókból és garázsokból – Pixel szolgálati kutya segítségével – összesen több mint 57 000 doboz, vagyis több mint egymillió szál cigaretta, csaknem 150 Elf Bar, 1 000 doboz Heets, 30 kilogramm vágott dohány és dohánytörmelék, 29 levélnyi Kamagra tabletta, 12,5 millió forint készpénz, több telefon és kábítószergyanús anyag is előkerült.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pozitív drogteszt

Az egyik férfi kábítószergyorstesztje pozitív eredményt mutatott kokainra, ezért vele szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága kábítószer birtoklása miatt indított büntetőeljárást.

Lefoglalták

A NAV a csempészárut, a telefonokat és a készpénzt lefoglalta, a dohánytermékek miatt jövedéki eljárás is indult. A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány összesen 155,5 millió forint.

Letartóztatás

A pénzügyi nyomozók a három férfit gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették pénzmosás megalapozott gyanúja miatt. A bíróság mindhárom férfi letartóztatását elrendelte.

Videón a rajtaütés:

Hadjárat az Elf Bar ellen

Amint azt a Kékvillogó is megírta néhány nappal ezelőtt átfogó akciót indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen. Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán. 

Egy doboz ciginek is megfelelhet

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója akkor elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy – magasabb nikotintartalom esetén akár 16 – doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

Törvényellenes

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Illegális a birtoklása

‼️‼️ Az Elf Bar illegális ‼️‼️#nav #saynotoelfbarPosted by Nemzeti Adó- és Vámhivatal on Tuesday, July 5, 2022

Hatása

Az Elf Bar káros hatásait illetően az elmúlt hetekben kezdett el cikkezni a magyar sajtó, a témában megszólalt Zacher Gábor, toxikológus is, aki elmondta, ez egy úgy járvány. A toxikológus az RTL Híradójának megkeresésére elmondta, az Elf Barban található nikotin mennyisége változó, általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható.

Függőség

A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben), a nikotin pedig függőséget okoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

További részletek ebben a cikkünkben:

Új örület terjed a fiatalok körében: gyilkolhat is az Elf Bar, most hadjárat indult ellene

Kiemelt kép: Elf Bar- Forrás: RTL Híradó