Ez nem vicc: vasárnap reggelig akárkit, akármikor, akármiért igazoltathatnak és átvizsgálhatnak a rendőrök Budapesten! A rendőrség szerint a fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása. Sokak szerint ugyanakkor a fokozott ellenőrzés az állampolgári jogok súlyos korlátozását jelenti.

Budapest teljes területén

Azután, hogy betiltottak egy péntekre és egy szombatra tervezett palesztinpárti tüntetést, fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros főkapitánya Budapest teljes területére a hétvégére. A police.hu tájékoztatása szerint az akció péntek déltől vasárnap reggel nyolc óráig tart majd. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Indoklás nélkül vizsgálhatnak bárkit

A rendőrség szerint a fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása. A fokozott ellenőrzés az állampolgári jogok súlyos korlátozását jelenti, amennyiben a rendőrök indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit, akit csak kedvük tart. Jogállamban még a rendőrnek sincs joga indokolatlanul igazoltatni bárkit, még a magyar jogszabályok is célhoz kötik az igazoltatást.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A fokozott ellenőrzés szabályai

Ez alól ad felmentést az, ha a rendőrség vezetője fokozott ellenőrzést rendel el. A fokozott ellenőrzés szabályai szerint a rendőrök ilyenkor nem csupán igazoltathatnak, hanem „épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet” is átvizsgálhatnak. Minden gyanú nélkül is – írja a 444.hu.

Orbán Viktor intézkedett

Amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve, értesült a péntekre a KKM elé tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról. A miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában   azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet terrorpárti tüntetéseket szervezni.

A rendőrség megtiltotta

Később a rendőrség is kiposztolta a Facebookon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását.

Razzia az utakon

Azok is figyeljenek oda, akik autóba ülnek. Ahogy arról már írtunk, razziákra számíthatnak az autósok, ugyanis a rendőrök 2023. október 9. és október 15. között fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak Magyarország közútjain. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2023. október 9-15. között „Focus on the road” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Ezt fogják figyelni

A rendőrség Magyarország egész területén elsősorban a menet közbeni rádiótelefon használatot ellenőrzi, de nagy hangsúlyt kap a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények, mint például a jármű vezetőjének menet közben bármilyen elektronikai eszköz működtetésének, ilyen eszközön képi vagy szöveges adatok megtekintésének felderítése is.

Rengeteg a baleset

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta kevesebben haltak meg eddig idén az utakon, mint a tavalyi év azonos időszakában, de mindannyiunknak tenni kell azért, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson. Többek között a szabályok betartásával és kellő körültekintéssel.

Kevesebben halnak meg, de…

Habár örvendetes, hogy több mint 10 százalékkal csökkent a halálos balesetek, és csaknem 20 százalékkal az ezekben meghalt személyek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, ez nyilván nem vigasztalja az elhunytak családtagjait, barátait, mint ahogy a rendőrök sem dőlhetnek hátra. 

A tragédiák visszaszorítása

„Minden nap azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük az ilyen tragédiák számát, hiszen a legtöbbjük megelőzhető volna a szabályok betartásával. Legyen szó a biztonsági öv használatáról, a sebesség helyes megválasztásáról vagy éppen az elsőbbség megadásáról gyalogosnak, autósnak, kerékpárosnak egyaránt” – írta honlapján a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció