Péntek este hatalmas volt a rendőri jelenlét Dunaújvárosban a Vasműnél, ugyanis a gyár területén nagyjából 50 kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfi jelent meg és akart behatolni az épületbe. A helyszínen a kiérkező hatóságok tettek rendet, azonban a gyár kisebbségi tulajdonosának megbízottja most azt mondta, következő alkalommal még több zsoldost rendelnek ki a helyszínre.

Elfajult a jogvita

Mint megírtuk, péntek este rengeteg rendőrt lehetett látni Dunaújvárosban, a Vasmű környékén. A fellépésükre azért volt szükség, mert a gyár körül körülbelül 50 kopasz, fekete ruhás zsoldos jelent meg, akik erőszakkal be akartak jutni a gyár épületébe – írja a 24.hu.

Dunaújvárosban balhéztak

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kisebbségi tulajdonos hozta a zsoldosokat

Az ISD Dunaferr tegnap este a következő címmel adott ki közleményt: “Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a DUNAFERR-t az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írták

“Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint, toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták” – állt a közleményben.

Ismét próbálkoznak

Mikó a válaszul küldött közleményében azt írta: “Ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64% os tulajdonosának és a társaság több ezer munkávállalójának érdekében, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják”.

Polgármesternek üzent

Mikó a bizonyító erejűnek vélt részleteket elsősorban a jobbikos polgármester figyelmébe ajánlotta. A felek közti konfliktus kapcsán leszögezte: “sem ukrán, sem orosz vita nincs sehol, magam is magyar állampolgár vagyok és a magyar munkavállalók, illetve beszállítók érdekeit tartom szem előtt, ahogyan azt is, hogy elképzelhetetlen az a helyzet, hogy a magyar adófizetők fizessék meg 100 milliárdos nagyságrendben az ISD Dunaferr Zrt. volt vezetői által okozott károkat”.

Át akarták venni a gyárat

Mikó István arról is beszámolt, hogy az akcióban összesen 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől, és az volt a céljuk, hogy elfoglalják a gyár épületét. A gyárfoglalási kísérletük a rendőrök helytállásának köszönhetően elmaradt, de Mikó azt mondta, a következő alkalommal nagyobb csapattal, 600-800 emberrel érkeznek.

Ukrajnában volt már ilyen

A Vasmű arról is írt, hogy hasonló módszerekre már láttak korábban példát Ukrajnában, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör zsoldosokkal bevonult és elfoglalt gyárépületeket. Az ottani sajtó ezeket az akciókat „portyázásnak” nevezte.

Vizsgálják az ügy körülményeit

A Dunaferr mindenben együttműködik a hatóságokkal, és minden szükséges jogi lépést meg fog tenni, hogy ne válhasson csalók áldozatává az ország legnagyobb iparvállalata. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció