Betegesen féltékeny udvarlóját a munkatársai viccelték meg, de azt nem sejtették, hogy ezzel aláírták egy tizennyolc éves lány halálos ítéletét. Megdöbbentő dráma a hatvanas évek Magyarországáról, Heves megyéből, újranyitottuk a különös ügy aktáját.

Egyetlen szúrás, de az halálos

Tizennyolcadik születésnapja után két hónappal, nem sokkal középiskolai érettségije előtt ölte meg féltékeny barátja azt a lányt, akit a környékbeliek állítólag csókolózni láttak egy másik fiúval. Bár Teréz egyértelműen kijelentette, hogy a szóbeszéd nem igaz, párja egyetlen jól irányzott szúrással végzett vele. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Azzal ugratták, hogy megcsalta a szerelme

1964. április végén, a Nógrád megyei Tereske községben járunk. Az érzelmileg ingatag, sértődékeny és öngyilkosságra hajlamos húszéves Vincze Győző ekkor egy éve udvarolt a nála két évvel fiatalabb Vincze Teréznek. Az egyező vezetéknév csak véletlen, nem voltak rokonok. A betegesen fiatal férfi egyik nap éppen munkába ment, amikor munkatársai azzal kezdték el ugratni, hogy párját látták a közeli Romhányban egy búcsúban, amint egy másik fiúval csókolózott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Teréznek meg kell halnia

A vicces kedvükben lévő munkatársak nyilván nem gondolták, hogy ezzel micsoda tragédiát idéznek elő, de azzal tisztában kellett lenniük, hogy Győző mennyire abnormálisan féltékeny, ha Terézről van szó. A fiatal férfin a hír hallatán annyira eluralkodott a féltékenység, hogy pár nappal később úgy döntött, megöli barátnőjét amiatt a bizonyos csók miatt, amiről azt sem tudhatta biztosan, megtörtént-e vagy sem.

Gyűlölték a szülei

Győző éppen ebédelt, amikor észrevett egy tőrkést. Úgy döntött, az lesz a gyilkos eszköz, amellyel megöli barátnőjét, majd magát is. Volt már öngyilkossági kísérlete, melyről később ezt mondta egy újságírónak: „Otthon tértem magamhoz. Anyám az első szavával felheccelt, hogy élni nem tudok, meghalni pedig gyáva vagyok. Ekkor gondoltam rá először, hogy gyűlölnek a szüleim. Bevettem apám összes gyógyszerét, s aztán két hétig feküdtem a kórházban.”

Tőrkést nyomott a melléhez, úgy vonta felelősségre

Május 1-jén mulatságot rendeztek a helyi kultúrházban, ahová Teréz is elment az édesanyjával. Jó kedve volt, táncolt, szórakozott. Ott volt Győző is, aki ekkor már eltervezte a gyilkosságot. Este tíz óra környékén kimentek sétálni, mert a lánynak melege lett. A helyi általános iskola udvarában leültek egy padra. Győző ekkor felhozta azt a bizonyos Romhányi csókolózást, hogy felelősségre vonja párját. A tőrkést Teréz mellének szegezte, és kijelentette, hogy leszúrja, ha nem mondja el, mi történt azzal a másik fiúval.

Nem csókolózott ő senkivel

A halálra rémült lány egyértelműen tisztázta, hogy ez a történet csak kitaláció, ő nem csókolózott senkivel Romhányban. Ki tudja, mi történt volna ezután, ha Teréz ekkor állítólag nem tesz valamilyen utalást Győző öngyilkosságára. Tett, mire Győző egy szúrással megölte.

Berúgott, aztán visszament mulatni

„Egy perc múlva már nem élt. Letettem a földre. Öngyilkos akartam lenni, fel akartam mászni a villanyoszlopra, nem sikerült. Hazamentem. Megittam fél liter pálinkát és kötelet vettem magamhoz. De gyáva voltam. Visszamentem a mulatságba” – mondta, miután hamarosan elfogták. A féltékeny gyilkos állítólag érzéketlenül és flegmán beszélt tettéről, amelyért végül tizennégy évet kapott.

Sikerült rendes életet élnie a szabadulás után

A Kékvillogó.hu hírportál információi szerint Vincze Győző a börtönévek után megnősült, aztán elvált. A Tereskéhez közeli Érsekvadkerten vállalt munkát, majd újra nősült. Ebből a házasságából két gyermeke is született. Rádióamatőrként állítólag még egy nagy adótornyot is épített. Ez a hobbija fiatal korából maradt fenn, miután már úttörőként is állandóan rádiókkal babrált. Rádióműszerész, vagy villanyszerelő akart lenni, de az apja ezt ostobaságnak tartotta, ezért szobafestő tanulónak küldte Salgótarjánba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több mint ötven évvel élhetett többet

A gyilkost ismerők szerint egyáltalán nem volt flegma ember, sőt. Értelmes, normális férfinek tartották. De azt tudták vajon, hogy mit tett azon a tavaszi estén 1964-ben? A tizennyolc évesen megölt Terézia gyilkosa 2019-ben, hetvenes évei közepén hunyt el. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, kattints ide, mert van még bőven!

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

Kiemelt kép: illusztráció, nem a cikkben szereplő személyek láthatóak rajta. A felvétel 1970-ben készült Monoron – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika