A kiskunmajsai horgásztóba zuhant egy motoros siklóernyő csütörtök délután, a járművet vezető férfit kórházba vitték – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A baleset körülményeit még vizsgálják – tudatta a rendőrség.

A tó közepébe zuhant

A halasinfo.hu portálnak egy horgász elmondta: először úgy tűnt, hogy a Majsa-tó mellé fog leszállni a férfi, aztán irányt váltott és a tó közepébe, a mintegy másfél méteres vízbe zuhant. A horgász csónakkal azonnal a segítségére sietett, de addigra a férfi elmerült a vízben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Fotó a helyszínről:

Fotó: MTI/Donka Ferenc

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Segítséget hívtak

A horgász a víz alól húzta ki és tartotta a siklóernyőst, míg a parton lévők segítséget hívtak. A helyszínre érkező helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók segítségével emelték ki a tóból a férfit, akit a mentők válságos állapotban szállítottak a kiskunhalasi kórházba – írták.

Helyszíni felvétel:

Fotó: MTI/Donka Ferenc

Tavaly tragédia történt

Itt a Kékvillogó oldalán is beszámoltunk még tavaly arról a tragédiáról, melynek során életét vesztette egy siklóernyős. Mint akkor azt a portálunk megírta a drámai baleset Vértesszőlősnél történt, amikor is egy férfi a siklóernyőjével egy fára zuhant. Ezt követően a mentésére érkezett katonai helikopter szele miatt zuhanhatott le a fáról. “A fiatal sportoló ernyője 200 méter magasan megcsuklott, ezért mentőernyőt kellett nyitnia, és közben a fák közé érkezett. Rögzítette a beülőjét és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan, annál lejjebb viszont nem tudott menni” – írja akkor a férfi egyik sporttársa a közösségi oldalon. 

Ez is érdekelhet:

Még beszélt vele telefonon

„Miután leszálltam, beszéltem vele telefonon, minden rendben van, stabil helyen van” – írja a férfi. A kiérkező rendőrökkel együtt is felhívták a férfit, aki a járőröknek is megerősítette, hogy rendben van, s képzett alpinistaként kérte, hogy juttassanak fel neki beülőt és kötelet, lemászik egyedül. Erre azonban nem volt lehetőség, a helyszínre végül egy MI-8 típusú katonai helikopter jött segíteni. A beszámoló szerint az őrület ezután kezdődött.

Elsöpört mindent

„A MI-8as elkezdett bejönni a terület fölé, s olyan 100 km/órás szelet csinált, lent elsöpört mindent. A fa, amibe a barátom kapaszkodott, kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek” –állítja a férfi. Ezután a helikopter ismét visszatért a bajba jutott férfi fölé, s egy kötelet lógattak le neki.

Éktelen recsegés

„Éktelen recsegést hallottunk, a fa, amin ült nem bírta, hogy a rajta lévő 25 négyzetméteres ernyő és 15 négyzetméteres mentőernyő tépi vitorlaként és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a barátom ült és próbált kapaszkodni. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen” –írja a férfi.

Nem élte túl

A férfi ezt követően sokáig élet-halál között lebegett, ám a szervezete végül feladta a harcot, s meghalt. Ez is érdekelhet: Újabb videó arról, hogy a honvédségi helikopter miért törte ketté azt a fát, amiről egy siklóernyőst akartak lehozni

Videó is készült

A balesetről egyébként később egy videó is előkerült, melyen jól látszik, hogy a helikopter által keltett szél fűszálként hajlította a több tízméteres fákat, de azt még jobban megtépte, amin a siklóernyős ült 20 méteres magasságban, mert a lombok között ott volt az ernyője is, amibe belekapott a viharos erejű rotorszél. A fa nem is bírta tovább, és kettétört, a férfi pedig lezuhant, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. 

Kapcsolódó:

Nyomozás indult

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt folytat nyomozást, derült ki az ügyészség november közepén kiadott közleményéből. Mint írják a rendelkezésre álló adatok szerint 2020. július 05-én riasztás érkezett a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre arról, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség.A kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként a helyszínt megközelítette, majd – miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt sértetlen siklóernyős mentését.

Rárepülés

Ennek során – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a gyanúsított a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst abból a célból, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötelet engedjenek le a részére, amelynek segítségével saját erejéből a felszínre ereszkedhet.

Légáramlat

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a művelet végrehajtása folyamán anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A gyanúsított a helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, ahol a sértett ült, aki emiatt a földre zuhant.

Végig kritikus volt a férfi állapota

Az esés következtében a sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd 2020. augusztus 10-én szakszerű orvosi ellátása ellenére életét vesztette.

Egy mentőtiszt is megsérült

A légörvény hatására letört faágak lezuhanása következtében a mentésben résztvevő, a földfelszínen tartózkodó mentőtiszt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A gyanúsított nem tett vallomást és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A gyanúsítás ellen bejelentett panaszt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: MTI/Donka Ferenc