Egy darázscsípés miatt egy hete komába esett Ribarics Tamás. A rockzenészért családja, barátai és rajongói imádkoznak.

Kómában fekszik

A magyar rocker, Ribarics Tamás közösségi oldalán osztották meg a szomorú hírt, miszerint a zenész már egy hete súlyos kómában fekszik, miután egy darázs megcsípte. Egyik ismerőse azonban Riba nevében a zenész Facebook-oldalán vasárnap szomorú hírt osztott meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megcsípte a darázs

„Kómába estem 07.10. napján 17:30 órakor. Egy kis darázs csípése miatt kerültem ebbe a szorult helyzetbe, hogy a testemet nem engedi szabadon valami sötét erő, nem tudok felébredni, beszélni, gitározni, zenélni” – kezdi a bejegyzést a zenész nevében egyik ismerőse.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Imádkoznak érte

A bejegyzés szerint a gitáros hosszú napok óta kómában fekszik, de állapota stagnál, és ugyan néha láza van, de érzékeli a külvilág jeleit. Szerettei és rajongói imádkoznak érte.

„Nem adom fel”

„Egyelőre sajnos mozdulatlan vagyok, de ki akarok jutni a sötétből … utálom, nem látok … keresem a fényt, megyek, lépteim még bizonytalanok, de nem adom fel. Érintésre reagálok, megremegek. Könnyem csordul … tudom, a tiétek is, de … kapaszkodom erősen. Tudom, hogy velem vagytok… Én nem adom fel, ti se tegyétek! Tudjátok, nem vagyok a szavak embere … most sem … Tudom, hiszem, hogy újra kezembe fogom a hét húrost, és veletek, nektek játszom. Később jelentkezem, akkor már én írok … dallamokat … Nektek!!!!!!” – zárul a szívszorító bejegyzés.

Zenei karriere

Ribarics Tamás jelenleg a Tales of Evening nevű metál-és rockbanda gitárosa, de már az 1990-es évek kezdete óta zenél. Jelenlegi zenekarával 2011 óta játszanak együtt, 2012-ben adták ki első lemezüket. Tamás Riba művésznéven szólóban is alkot, 2021-ben adta ki The River című számát.

Méreganyag kerül a szervezetbe

Egy darázscsípés jó esetben csak gyorsan múló kellemetlenség. Rosszabb esetben azonban súlyos allergiás reakciót vált ki, és halált is okozhat. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül.

Allergiás reakciót válhat ki

Rossz esetben a méreg allergiás reakciót vált ki, a csípés életveszélyes lehet. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik. Ezek mind az allergiás reakció, anafilaxia lehetséges tünetei.

Önbelövő injekció

Mivel a rovarméreg-allergia életet veszélyeztető állapot, ilyen esetben azonnal ki kell hívni a mentőt. Kalcium vagy antihisztamin (pl. Fenistil tabletta vagy csepp) beadása ilyen esetben nem fog hatni, csak az adrenalin tartalmú önbelövő injekció (Epipen, Anapen) vagy a Tonogen injekció segíthet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ribarics Tamás zenekarának egyik legismertebb dala

Kiemelt kép: Ribarics Tamás – Forrás: Youtube