Állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt egy kutyaszaporítással foglalkozó párt a Nyírbátori Járásbíróság. 108 kutyát tartottak embertelen körülmények között.

Két és fél éve tart az eljárás

2019 márciusában indult hatósági eljárás az elsőrendű vádlottal szemben, nem megfelelő állattartási körülmények miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa, a per másodrendű vádlottja kutyák szaporításával foglalkozott, céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartották.  

Felszólították őket

A hatóság felszólította a párt, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de eredménytelenül, így 2019 áprilisában állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zsúfoltság

Az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amelyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól.

Étel se volt elég

Az állatok etetéséről, itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, így a kutyák nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett.

Az állatorvos hiánya

Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki, külső és belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

Először bírságolták őket

Mindezek miatt a Nyírbátori Járási Hivatal 2019 májusában több mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elsőrendű vádlottat.  

Ismét tenyészteni kezdtek

A vádlottak 2019 második felében ismét kutyák és macskák tartásába kezdtek szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. A vádlottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták őket, a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hűtőtőládában helyezték el, amelynek tetejét csak résnyire támasztották ki levegőzés érdekében – sorolta közleményében a bíróság.

Újabb mentőakció

2020 júniusában a hatóság az állatmentő szervezetekkel együttműködve három ingatlanról 58 kutyát, 7 kecskét és 5 macskát mentett ki. A nem megfelelő tartási körülmények ebben az esetben is az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozta.

Garázdaság is

A bíróság elbírálta az elsőrendű vádlott további tetteit is: garázdaság miatt vonta felelősségre, amiért 2019-ben egy szóváltást követően bántalmazta testvérét, zaklatás miatt pedig azért, mert 2020 elején egy hónapon keresztül rendszeresen megveréssel, megöléssel fenyegette egy haragosát.

3 év néz ki neki

A bíróság a férfit kétrendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás, garázdaság és zaklatás miatt 3 év börtönbüntetésre, párját pedig kétrendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Még nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére.