Az akciófilmekből ismerős autós üldözéssé fajult egy közúti ellenőrzés Vácon, két járőr követni kezdte a száguldozó Mercedest, végül a három autó többször összeütközött az M2-es autóúton, mire sikerült megállítani az ámokfutót. A rendőrség Facebookon méltatta a fellépést, de szabálytalan lehetett az intézkedés több eleme is.

Egymásnak ütköztek

Ahogy írtunk róla, két rendőrautó próbált megállásra kényszeríteni egy szürke, rendszám nélküli Mercedest kedden napközben az M2-es autóút Dunakeszihez közeli szakaszán. Egy mögöttük haladó autó fedélzeti kamerájának felvétele szerint a rendőrségi Skodák többször megpróbálták közrefogni és lelassítani a Mercedes kupét. Az autók többször egymásnak ütköztek, majd a menekülő Mercedes felszaladt az M2-es két irányát elválasztó betonelemekre is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Higgadt maradt

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán hosszú Facebook-posztban írt a történtekről, és méltatta az intézkedésben részt vevő őrmestert, aki azt mondta a történtekről: „Dolgozott az adrenalin, de tudtam, higgadtnak kell maradnom.”

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kivizsgálják az ügyet

A Telex cikke szerint nem biztos, hogy a rendőröknek joguk volt az akciófilmbe illő intézkedéshez. A szokatlan jelenetet megnézte egy rendőrségi szakértő is, aki elmondta a véleményét az esetről és a várható fejleményekről. Ez nem Amerika, sem ütközéssel, sem leszorítással nem kényszeríthetnek megállásra egy szabálytalan autót a magyar rendőrök, ezért bár a keddi üldözés végére elkapták az ámokfutót, a szakértő szerint az akcióban részt vevő Pest megyei járőrök akár bajba is kerülhetnek az ügy kivizsgálása során.

Nem volt erősítés

A szakértő kifogásolhatónak tartja ugyanakkor, hogy noha az autóst előzőleg Vácon próbálták megállítani egy közúti ellenőrzés során, amikor nem engedelmeskedett, a nyomába eredtek, az M2-re érve sem csatlakozott a két rendőrautóhoz erősítésként néhány további egység.

De legalább integetett

Ezeknek az lett volna a feladatuk, hogy fogják vissza a forgalmat a Mercedest követő járőrök mögött, hogy civilek ne kerüljenek balesetveszélyes helyzetbe, ahogy ez minden rendőri intézkedés esetében kulcskérdés, és az irányítás során szintén elsődleges szempont. A kockázatokat azzal próbálta csökkenteni a második rendőrautó jobb első ülésén ülő rendőr, hogy integetett a mögöttük haladóknak.

Nem álltak meg

Nem járt sikerrel, hiszen a felvétel szerint a rendőrautók és a Mercedes mögött haladt egy Toyota Corolla, majd később felbukkant egy kék Ford Mondeo és végül egy vajszínű Volkswagen Passat is. Őket vissza kellett volna tartani, de ehhez valószínűleg nem volt elég járőr a közelben.

Nincs üldözés

Hivatalosan nem is létezik olyan Magyarországon, hogy rendőrségi autós üldözés, csak követés, de ennek is szigorú szabályai vannak. Az útmutatóban nem szerepel a megengedett lehetőségek közt, hogy rendőrautóval ütközzenek egy menekülő autónak, ha az a felszólítások ellenére sem akar megállni.

Indokolatlan kockázat

Később egy határozott kormánymozdulattal az M2-es két forgalmi irányát elválasztó betonelem felé vezette a menekülő Mercedest, majd az nagy erővel a betonnak ütközött. A szakértő ezt azért tartja indokolatlan kockázatvállalásnak, mert hasonló helyzetben fennáll a veszélye, hogy az autó átrepül az út szemközti oldalára, ami az ott közlekedőket sodorta volna veszélybe.

Nem mentek gyorsan

Az intézkedésben részt vevő rendőr szerint az autók sebessége ekkorra 50-60 km/órára csökkent, miközben a Mercedes egy korábbi szakaszon 200-zal száguldott. A nem mindennapi jelenet végén a három keréken guruló autónak ismét nekiütközött a rendőrségi Škoda, ami a szakértő szerint ugyancsak indokolatlan és szabálytalan manőver volt.

Kinek a felelőssége

A rendőrség szolgálati autóin évek óta nincs casco biztosítás, ezért az eset belső és bírósági kivizsgálásának eredményén múlhat, hogy az összetört rendőrautókban keletkezett károkat kinek kell megtérítenie. Ha a rendőröket elmarasztalják, akkor a kárösszeg egy részét a fizetésükből vonhatják le, de a fegyelmi eljárásnak akár súlyosabb következményei is lehetnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel