Rémisztő felvételeket rögzített a Magyar Közút kamerája az M44-es autóútra vezető új békéscsabai körforgalomnál az elmúlt hetekben. A szabályoknak megfelelő, egyértelmű kitáblázás ellenére az autósoknak még nem sikerült megszokniuk az új, többsávos körforgalmat.

Hajmeresztő felvételek a körforgalomnál

Megdöbbentő felvételeket osztott meg a Magyar Közút az M44-es új körforgalmánál. A változásokat ugyan táblákkal jelezték a közútkezelők, de az autósok számára még mindig nehéz megszokni a környéken újdonságnak számító, többsávos körforgalmat. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Békéscsaba közelében húzták fel a körforgalmat

Megijednek, visszatolatnak

A kamerák felvételein jól látható, hogy az autósok megijednek attól, hogy az M44-es autóútra hajtanak fel, ezért inkább a szabályokkal mit sem törődve visszatolatnak vagy a forgalommal szemben visszafordulnak – írja a Magyar Közút.

Rosszul sorolnak be

A körforgalomba hajtást követően az autósok nem az irányuknak megfelelő forgalmi sávba soroltak, ezért ezen később akartak változtatni, amikor már késő volt. A körforgalomból kivezető, párhuzamosan haladó sávokat egyébként egymástól át nem járható, az útfelületből kiemelkedő gömbsüvegsorral választották el, vagyis az autósok a körforgalomból kihajtva már nem tudnak másik sávba sorolni.

Ez volt az elképzelés

Az új közlekedési megoldás szerint az az autós, aki a külső sávba sorol be, az az új M44-es autóútra tud csak felhajtani, míg a másik sávból érkezők az M44-esen túl ki tudnak hajtani a 44-es és a 47-es főútra is. A körpályán a forgalmi sávok fizikai elválasztása csak ott szakad meg, ahol keresztező járművek lépnek be a csomópontba.

Ne tolassunk, ne álljunk meg és ne forduljunk meg!

Ezzel a felszólítással szeretnék a Magyar Közút szakemberei megóvni a sofőröket az esetleges balesetektől. Mert ugyanis, ha a közlekedők nem a számukra megfelelő sávba sorolnak be a körforgalomnál és emiatt az M44-es autóútra hajtanak fel, akkor sem szabad meggondolatlan lépéseket meghozniuk.

Nem éri meg kockáztatni

Egyelőre az útszakasz díjmentesen használható, ráadásul a legközelebbi csomópont, ahol biztonságos le lehet hajtani vagy visszafordulni a körforgalomhoz 4 kilométerre található, ezért semmi esetre sem éri meg szabálytalankodni.

Még több táblával hívják fel a figyelmet

A szakemberek újabb táblákkal és útburkolati jelekkel is tovább fogják erősíteni a csomóponti ágak előjelzéseit, de az autóút legközelebbi lehajtójánál is külön felhívják majd a figyelmet a változtatásokra, hogy ezzel is megakadályozzák a balesetveszélyes tolatásokat és visszafordulásokat.

Mutatjuk az őrült manővereket

A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Új körforgalom az M44-esen – Forrás: Magyar Közút/YouTube