Adathalászok próbálnak bankkártya-adatokhoz jutni a Jófogás oldalán. A problémára maga a honlapot üzemeltető cég is felhívta a figyelmet.

Adatokat próbáltak lopni

A Jófogás arra kérte a felhasználóit, hogy semmilyen esetben se adják meg idegeneknek a bankkártyához tartozó adataikat, mivel egyesek pont ezeket az adatokat akarják tőlük megszerezni – írja a 24.hu.

Ne nyissuk meg a linkeket!

A bankkártyás csalók gyakran linkeket küldenek a gyanútlan felhasználóknak, melyre kattintva a vásárlók elvégezhetik a tranzakciót, csak ezzel nem a Jófogás-féle vásárlást intézik el a vásárlók, hanem a csalónak küldik el a pénzüket.

Az adatokat sem szabad megadni

„Ha a linket mégis megnyitotta, utána legalább ne adja meg a kártyaadatait” – figyelmeztetett a cég.

Üzenetküldő rendszeren keresztül próbálkoznak

A Jófogáshoz több felhasználótól is érkezett bejelentés, amelyek szerint a Viberen, valamint más üzenetküldő alkalmazásokon keresztül keresték fel őket idegenek, akik rossz magyar helyesírással érdeklődtek a meghirdetett termékeik iránt – írja a hírportál.

Jól felépítik a hasonló csalásokat

A netes csalók a megtévesztés érdekében használhatják az egyes oldalak logóit és színeit, amelyek megkülönböztethetetlenül hasonlíthatnak az eredeti oldaléra, de ne feledkezzünk meg róla, hogy ez csalás. A csalók a jól felépített kamuoldalaikkal a bankkártya-adatokra kérdeznek rá, ezeket sosem szabad megadni!

Ezekre figyeljünk

Ha olyan üzenetet kapunk egy netes vásárlás során, amely láthatóan rossz magyar nyelvvel íródott, akkor azt ne nyissuk meg, tanácsolja a Jófogás, hiszen ezeket az oldalakat fordító programokkal hozzák létre internetes csalók.

Vigyázzunk a linkekkel!

Természetesen azokra a linkekre se kattintsunk rá, amelyeket csak azért küldtek – például a Jófogás üzenetküldő rendszerén, Viberen, SMS-en keresztül –, hogy azokon keresztül hagyjuk jóvá a vásárlást. Ezeken a kamuoldalakon a privát adatainkat se adjuk meg!

Fontos tudni

A Jófogás oldalán egyik félnek sem kell előre megadnia a bankkártya-adatait egy másik fél részére, és ezt nem is javasolják bárkinek, hogy így tegyen. Amennyiben, ha valaki mégis erre kérne minket, hogy adjuk meg neki a személyes adatainkat, akkor azt tagadjuk meg, és semmiképp se küldjük el neki az adatainkat.

Ha lehet, ne utaljunk előre

Szintén javíthatja a biztonságos, internetes vásárlást, ha a megvásárolni kívánt terméket nem előre, hanem utólag fizetjük ki, utánvétellel. A Jófogás oldalán nem indokolt a termék átvételét megelőzően fizetni az eladónak.

Így próbálnak fellépni a csalók ellen

A Jófogás kiemelte, hogy komolyan fellépnek a netes csalók ellen, és mindent megtesznek a vásárlóik biztonsága érdekében. Ezért az oldal felhívja a vásárlók figyelmét a biztonságos vásárlásra, továbbá a gyanús adatszolgáltatások elkerülésére is. Az oldal ezen felül folyamatosan monitorozza a feladott hirdetések valóságtartamát. A visszaélésekkel szemben büntetőfeljelentést tesznek, ahogy ebben az ügyben is arra készülnek.

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke