Gazdasági verseny tisztaságát sértő bűncselekmény miatt ítéltek el egy vezető beosztású katonát és három másik társát a Fővárosi Törvényszéken. A honvédelmisek versenykorlátozó megállapodást kötöttek közbeszerzési eljárás során, ami miatt az ajánlatkérő nem tudta megfelelően elbírálni az ajánlatokat.

Közbeszerzési eljárást írtak ki egy laktanyára

2016. júliusában tette közzé felhívását a Honvédelmi Minisztérium közbeszerzési eljárásban való részvételre, amely legfőképp egy laktanya egyik épületének felújításáról és átalakításáról szólt. Az ajánlatok elbírálásakor a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás elvét szabták meg.

Vezető beosztású katona ügyeskedett

A közbeszerzési eljárásban részt vett egy alezredes is, aki kapcsolattartóként működött a minisztérium és a tervezési-kivitelezési munkákra szerződő vállalkozások között. Ugyanakkor a vezető beosztású honvéd főtiszt előzetesen megküldte az egyik résztvevő cégnek a pályázattal kapcsolatos műszaki követelményt, a költségvetés tervezetét, valamint a pályázaton résztvevő cégek által tett ajánlatok tartalmát.

Semmiképp sem akart versenyt az alezredes

A főtiszt ezenfelül – ugyanannak a résztvevő cégnek, amelyiknek előzetesen információkat adott a pályázat tervezetéről – azt az igényét is továbbította egy másik társaságnak, hogy az lépjen vissza az alacsonyabb összegű árajánlatától. Ezért cserébe az alezredes azt ígérte, hogy alvállalkozóként bevonják őket a bizniszbe, amelyben “összehangolva tevékenységüket, célul tűzik ki a jogtalan haszonszerzésre törekvést”.

Ez is érdekelhet

Korlátozta az árversenyt

Az alezredes az ügyeskedésével szándékosan nyújtott segítséget ahhoz, hogy a cégek versenykorlátozó megállapodást kössenek az árak rögzítésére. Az összehangolt pályázati korlátozás miatt az ajánlatkérő nem tudta megfelelően elbírálni az ajánlatokat.

Bűnösnek mondta ki őket a bíróság

Az ügyészség indítványára a bíróság megállapította az alezredes és három másik társa bűnösségét: a főtisztet 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélte.

Ez is érdekelhet

Ez vár a többi vádlottra

A többi vádlott esetében a bíróság egy esetben ugyanilyen, többi két esetben pedig rövidebb idejű próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és több százezer forintos pénzbüntetést ítélt meg. Az ítélet jogerős.

A jog durván lecsap a kartellekre

Kartelleknek nevezzük azokat a versenykorlátozó megállapodásokat, amelyeknek egyetlen céljuk van, ami nem más, minthogy a felek tisztességtelen haszonszerzéshez jussanak. A verseny jogellenes korlátozása ellen keményen fellép a jog, illetve a Büntető Törvénykönyv (Btk.), ugyanis akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják a kartellért felelős tisztviselőket.

Kiemelt fotó: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke