Az új ügyeleti rendszerről tartott fórumot Dunaharasztiban Győrfi Pál és a település polgármestere. Ez az egyik olyan város, ahol február elsejével teljesen felszámolták a helyben elérhető orvosi ügyeletet, illetve azt az Országos Mentőszolgálat vette át telefonos rendszer bevezetésével. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a fórumon az új rendszer első hetének tapasztalatiról beszélt.

Vannak problémák

„Több mint 27 percen át hallgatta egy nő Dunaharasztiban az orvosi ügyelet telefonos automatáját, mielőtt a vonal megszakadt volna” – többek közt erre is panaszkodott egy helyi lakos a dunaharaszti fórumon. Győrfi Pál azt mondta, hogy egy éve zajlik az ügyeleti rendszer átalakítása az országban, Pest megye pedig az utolsó előtti körben került sorra. A mentőszolgálat tapasztalata alapján az új rendszer bevezetését „mindenhol félelem övezte”, de mára az „ott élők látják, jól működik”. Győrfi Pál a dunaharaszti lakossági fórumon elismerte: az első hétvége tapasztalati mutattak problémákat.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sokan csak tesztelik a rendszert

A szóvivői tájékoztatás szerint Pest megyében egy műszakban 7 személy látja el az 1830-as ügyeleti telefon hívásait. Mint jelezte: még tart az első tapasztalatok kiértékelése, de a vonalak terhelése ingadozó. Volt olyan, amikor egyszerre harmincan várakoztak, és előfordult, hogy többen csak tesztelték a rendszert, amivel feltartották a telefonos ügyeletet.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A polgármester megnyugtatta a helyieket

Szalay László dunaharaszti polgármester a helyieknek azt mondta, az új ügyeleti rendszer működése nincs kőbe vésve, jelenleg a finomhangolás zajlik. Ha tehát azt tapasztalják a szakemberek, hogy a városhoz legközelebbi, szigetszentmiklósi, ügyelet rendszeresen túlterhelt, akkor meg fogják nézni, milyen bővítési, változtatási lehetőség van, akár a dunaharaszti orvosi ügyelet  újraindítása is szóba jöhet.

Az önkormányzatok aggódnak

Az új ügyeleti rendszerrel foglalkozott a napokban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége is. „Az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a Belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását nem támogattuk, és az alapellátási ügyelet átalakításával kapcsolatban is számtalan aggályunkat jeleztünk. Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért bennünket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg” – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

100 ezer emberre egy orvos

Az új rendszerben csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan. A szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, példaként említette Tahitótfalut, ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely. 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek

Szentendre polgármestere szerint ez így biztosan nem fenntartható, ezeket a döntéseket muszáj felül vizsgálni. Tahitótfaluban egyébként 40 év után szűnt meg az orvosi ügyelet. A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a településen állítsák vissza az orvosi ügyeletet.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet

Így működik február 1-től az ügyeleti rendszer Pest megyében: ezt kell tenned, ha orvosi ellátásra van szükséged

Kiemelt kép: Győrfi Pál – Forrás: Facebook