Egy kriptovaluta-tőzsde üzemeltetője még nyáron tett feljelentést, mert gyanús tranzakciót észlelt. A szálak egy dunakeszi férfihez vezettek, aki egy ügyes trükkel sok pénzt szerzett tőlük. Nyomoznak ellene.

Jöttek a kibernyomozók

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kibernyomozói indítottak eljárást. Az ő olvasatukban egy 27 éves dunakeszi férfi március 16-án mobiltelefonjával belépett a tőzsde felületére, majd egy rendszerhibát kihasználva a tárcáján lévő kriptovaluta tizenhatszorosának megfelelő összeget állított elő.

Utalgatott

Az így megszerzett kriptovalutát három nappal később átutalta a másik számlájára, majd értékesítette. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mi lehetett az a rendszerhiba?

Miután az értékesítés sikeres volt, elhatározta, hogy további kriptovalutát vásárol, majd az általa észlelt rendszerhibát kihasználva kriptovalutáját sokszorosítja, majd értékesíti.

Másodjára már nagyot szakított

Március 20-án ismét belépett a rendszerbe, majd a frissen vásárolt kriptovalutáját hasonló módon az 546-szorosára növelte.

Ezért nyomoznak

A rendőrség állaspontja szerint a kriptovaluta nyilvántartására szolgáló információs rendszeren olyan műveleteket végzett, amikkel a rendszer működését befolyásolta, és ezzel jogosulatlanul, az egyenlege sokszorosának megfelelő mennyiségű olyan kriptovalutát hozott létre, melyek a közbenjárása nélkül nem jöhettek volna létre.

Hatalmas profit

A 27 éves férfi ezzel a módszerrel 53 389 329 forint kárt okozott a kriptovaluta-tőzsde üzemeltetőjének – írja a police.hu.

A férfi beszélt tettéről

A rendőrök a nyomozás eredményeként gyanúsítottként hallgatták ki a dunakeszi férfit, aki beszélt tettéről. A rendőrségi beszámolóból nem derül ki, hogy mit ismert el.

Csalás

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az információs rendszer felhasználásával, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetése miatt elrendelt nyomozást lezárta, az iratokat vádemelési javaslattal a Budakörnyéki Járási Ügyészség részére megküldte.

Ez is érdekelhet

Fotónk illusztráció.