Szén-monoxid-mérgezés miatt meghalt egy apa és lánya Szerencsen, a Darvas László utcában. A katasztrófavédelem szerint a tűzoltók mérőkészülékei magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki az érintett lakás alsó és felső szintjén egyaránt.

Szén-monoxid-mérgezésbe haltak bele

A Borsod megyei, szerencsi sorház ingatlanában egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt felszerelve szén-monoxid-érzékelő. A szörnyű tragédiában a 24.hu információi szerint egy 50 éves férfi és a 26 éves lánya vesztette életét. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Szerencsi lakásban történt a tragédia

Korábban 4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt

A Kékvillogón beszámoltunk róla, hogy tavaly november közepén Budapest 23. kerületében egy család több tagja is rosszul lett szén-monoxid-mérgezés miatt. A mentők az eset után négy embert vittek kórházba.

Az egész házban kimutatható volt a gáz

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Maros utcai többszintes családi házban a budapesti tűzoltók az épület minden szintjén kimutatták a készülékeikkel a mérgező gáz jelenlétét, az ingatlant pedig a gázművek munkatársai vizsgálták meg.

Túlélték a mérgezést

Az Országos Mentőszolgálat azt közölte a budapesti mérgezés után, hogy a mentők két gyermeket és két középkorú felnőttet szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel. Az ellátást követően a család tagjait sikerült megmenteniük.

Figyelmeztetést adtak ki a szerencsi tragédia után

A szerencsi szerencsétlenséget követően a katasztrófavédelem fontos figyelmeztetést adott ki, melyben azt írták, télen intenzívebben kell fűteni és jellemzően több meleg vizet is használnak az emberek. A nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő használatával mérgező szén-monoxid keletkezhet. És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mivel fűtünk – gázzal, fával, szénnel stb. –, mert ha a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég szellőztetni

A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy az olyan lakásokban, ahol nyílt égésterű fűtőeszköz üzemel, nem elegendő a szobák szellőztetése. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti a nyílászárókba szerelt résszellőző, továbbá az égéstermék-elvezető felülvizsgálata és karbantartása is.

Kapcsolódó

Nem tudjuk érzékelni a szén-monoxidot

A szén-monoxidot érzékelő készülék beszerelése azért is érdemes az ilyen otthonokban, mert az emberek és az állatok sem képesek érzékelni a szén-monoxidot. A szén-monoxid-gáz belégzése mérgezést okoz, amely akár halálos kimenetelű is lehet. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mentőautó – Forrás: BudaPestkörnyéke