Sok ember kedvenc szabadidős tevékenysége a sütés-főzés, mások csak azért fordulnak meg a konyhában, mert néha szükség van rá. Akár hobbyból főzőcskézik valaki, akár mesterszakács, az alapvető konyhai eszközök melyeket használunk, gyakorlatilag ugyanazok mindenki számára.

A különféle modern elektromos eszközök, gépek és kellékek mellett a legfontosabb használati tárgyak szerepkörüket tekintve mai napig változatlanok, ugyanazok, mint akár sok száz évvel, vagy ezer évvel ezelőtt. Sok más eszköz mellett a sokoldalú, tartós használatra tervezett minőségi konyhai kések nélkül elképzelhetetlen a háziasszonyok, szakácsok élete.

Egyszerű pengétől a sokoldalúan specializált késekig

A kés talán a legősibb, a régészeti leletek szerint az emberiséggel egyidős eszköz. Fejlődése a legprimitívebb obszidián pengétől a huszonegyedik század kompozit anyagokból készült késekig tükrözi az emberiség fejlődését is.

Egyszerre hétköznapi használati tárgy és sok szempontból művészeti alkotás, mely az emberi tevékenység legkülönfélébb területein tesz jó szolgálatot. A mai kések bár talán a felületes laikus számára majdnem teljesen egyformának tűnhetnek, sokféle szempont szerint csoportosíthatóak, anyagukat, felhasználási területüket és egyéb szempontokat figyelembe véve.

Ha csupán a konyhai használatot vesszük figyelembe, beszélhetünk kenyérvágó késről, filéző késről, kenőkésekről, gyümölcs és zöldségkésekről, halkésekről, és a sort hosszasan lehetne folytatni. Kést természetesen nem csupán a konyhában használunk, egyszerű szerszámként is számos élethelyzetben igénybe vesszük, nem beszélve a kültéri és katonai célú kések különböző változatos, célszerűen megtervezett típusairól.

Kések különleges feladatokra

Napjaink késgyártó műhelyei és manufaktúrái igyekszenek a lehető legtökéletesebben ötvözni az elmúlt évszázadok tapasztalatait és hagyományait a modern technika vívmányaival.

Ez garantálja a kimagasló minőséget, és olyan speciális késcsaládok létrejöttéhez is hozzájárul, melyeket többek között katonai célokra is előszeretettel használnak, éppen említett kedvező tulajdonságaik miatt. Ilyen például a többcélú Kizlyar Supreme késcsalád, mely a legextrémebb körülmények közötti sokoldalú felhasználásra lett kitalálva, megtervezve.

A legmodernebb acélötvözetek, az ergonomikus célszerű formák, a könnyű kezelhetőség és a kimagasló minőség valódi csúcstermékké teszik ezt a késcsaládot, melynek különböző változatai a hétköznapi felhasználók között is igen népszerűek.

A fotó forrása:Nomad_Soul / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyen cikket a forgalmasabb napokon Magyarország TOP30 legolvasottabb internetes oldalán, itt a Kékvillogó.hu hírportálon, akkor kattintson ide!