Figyelmeztető lövéseket kellett leadnia egy nógrádi rendőrnek, miután migránsok egy csoportja rájuk támadt a szlovák határon, Ipolyszögön.

Migránsok a raktérben

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderül, hogy a rendőrök hétfőn állítottak meg egy kisteherautót Ipolyszögön. A jármű rakterében több illegális migráns is volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Támadóan léptek fel

A 45 éves kistarcsai sofőrt elfogták, de a migránsok megpróbáltak elmenekülni a helyszínről, és „támadóan léptek fel” a rendőrökkel. Ezért az egyikőjük több figyelmeztető lövést is leadott – írja a Telex.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Embercsempészés

Az elfogott személyeket Tompára szállították. A kistarcsai férfit pedig őrizetbe vették, ellene embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Közel ezer határsértő

A rendőrség szombati összesítésében egyébként tudatta, hogy csak pénteken közel ezer határsértőt tartóztattak fel a szolgálatot teljesítő rendőrök, és 396 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Megyei bontás

Részletezték: Bács-Kiskun vármegyében két esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Homorúd közigazgatási területén. Csongrád-Csanád vármegyében 21 esetben összesen 928 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén. Győr-Moson-Sopron vármegyében 53, Zala vármegyében pedig 1 határsértőt tartóztattak fel.

Innen érkezhettek

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, marokkói, nigériai szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Migránsok autókban

Nagyszentjánoson egy közös osztrák-magyar ellenőrzés keretében vontak ellenőrzés alá egy autót, amit egy román férfi vezetett. A gépkocsiban hat, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. Jánossomorján szintén ellenőriztek egy magyar autót a hatóságok, a járműben 24, magát török és 2, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Visszakísérik őket

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Ennyi jár az embercsempészésért

Az embercsempészés egyébként alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció