Kisebb pánik alakult ki, miután szombat délelőtt tűz ütött ki az Etele plázában. A mentők egy embert kórházba szállítottak, hogy kivizsgálhassák.

Egy irodában csaptak fel a lángok

A 11. kerületi Etele plázában kisebb tűz keletkezett szombat délelőtt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lángok egy irodában csaptak fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tűzoltók a helyszínen

A tűz egészen pontosan a pláza második emeletén, egy zárt terű irodában keletkezett, amit még a tűzoltók előtt egy, a helyszínen tartózkodó szakember oltott el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ventillátorokkal szellőztettek

A kiérkező tűzoltók ventillátorokkal szellőztették át az irodát. A mentők egy embert szállítottak kórházba megvizsgálni. Súlyosabb áldozatról nem érkezett jelentés.

Korábban is volt tűzriadó

Nem ez az első tűzeset a budapesti plázában. A BudaPestkörnyéke.hu 2021-ben írt arról, hogy tűzriadó miatt a vásárlóknak azonnal el kellett hagyniuk az épületet.

Kiküldték a vásárlókat

Hangosbemondóval figyelmeztették a vásárlókat az épület azonnali elhagyására. A biztonsági őrök folyamatosan terelték ki az embereket a központ elé, ahol már jókora tömeg gyűlt össze.

Akadozott az áramellátás

A vásárlók azt mondták, hogy már korábban több helyen is le volt zárva a pláza, illetve az áram is akadozott a bevásárlóközpontban.

Átvizsgálták az épületet

Az Etele Pláza hivatalos közleményében azt írta, hogy riasztást küldött a tűzjelző, így a protokollnak és a szabályzatnak megfelelően a bevásárlóközpontot kiürítették. „Az épületet szakszerűen, szabályok szerint átvizsgálták, és rendben találták, ennek megfelelően a vásárlókat vissza is engedték a pláza területére” – tették hozzá.

Nyitás utáni tűzriadó

Három héttel korábban, a pláza megnyitása után alig egy hónappal szintén tűzriadó volt a bevásárlóközpontban. Akkor is kiürítették az Etele Plazát, a vásárlóknak el kellett hagyniuk az épületet.

Tűzvédelmi szabályok megsértése

A Lánglovagok nevű oldal létesítési hibák és tűzvédelmi használati szabályok megsértéséről írt akkor a plázával kapcsolatos beszámolójában. „Egyebek között hiányzó vagy rossz helyre rakott biztonsági jelek, menekülési irányok hibás jelölése, trehány módon szerelt tűzjelző kézi jelzésadók, tűzszakasz- és füstszakaszhatáron kitámasztott tűzgátló, illetve füstgátló ajtók” – sorolták a tűzvédelmi tudásbázis oldalán.

Súlyos ára lehet

A szaklap szerint az ilyen hibák főként akkor jellemzőek, ha a generálkivitelező a tűzvédelmi szakemberen spórol. Ami az egyik oldalon megtakarítást jelent ugyan, de egy tényleges veszélyhelyzetben ennek súlyos ára lehet.

Több mint 100 milliárd forint

A Kelenföldi pályaudvar mellett található plázát több mint 100 milliárd forintból építették meg, és azt mondták róla, hogy környezetbarát és Magyarország első okosplázája.

LED-falak és robotok

A pláza mindkét bejáratánál a főváros leghosszabb egybefüggő, interaktív LED-falait helyezték fel, az épületben számos USB-csatlakozóval ellátott pad, illetve egy nagyméretű digitális játszószőnyeg is rendelkezésre áll, az információs pultnál pedig egy magyarul is beszélő Pepper robot igazítja útba az érdeklődőket. Az épületben az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné segíti a látássérült és vak látogatókat a tájékozódásban.

Növények és fák

Az 55 ezer négyzetméter bérbe adható, kiskereskedelmi területű, környezetbarát működésű bevásárlóközpontban közel 4 ezer négyzetméteren elterülő színes növénytakaró, díszfüvek, cserjék és fák várják majd a nagyközönséget. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Etele pláza – fotó: BPK