Pépes étel helyett darabos ételt adtak a fogyatékkal élő férfinak a kórházba, aki megfulladt a pulykaragutól. Az ápoló hiába próbálta megmenteni Krisztián életét, de elromlott a szívó és az újraáélesztő csapat is rossz helyre ment.

9 gyereket nevel

Kilenc fogyatékkal élő fiatalt nevel a 64 éves Kiss Istvánné tengelicei otthonában. A tizedik neveltje három éve meghalt, az asszony szerint egy ápoló és egy orvos hibájából.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tüdőgyulladással került kórházba

2020. október 24-én Krisztián elkezdett hörögni, ezért a Covid-időszak elején a tüdőgyulladása miatt bevitték a sürgősségire, hogy ne maradjon gyógyszer nélkül. „Másnap hajnalban és kora reggel telefonáltam, a nővér pedig azt mondta, minden rendben, szépen reggelizett. Ekkor leszögeztem, hogy a betegségéből adódó nyelési nehezítettsége, garatreflex-gyengesége miatt csak pépeset ehet, amit a főorvos akkor a lázlapján is feltüntetett” – emlékezett vissza a szomorú napja Kiss Istvánné.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Délután közölték a halálhírét

Az asszony, aznap délután, fél 6 körül ismét felhívta a kórházat, hogy Krisztián állapotáról érdeklődjön, akkor már csak a halálhírével szembesült. Az ápolók elmondása szerint ebédre csirkés pulykaragut evett, amelytől megfulladt.

Alig tudott beszélni

Az asszony a Down-szindrómás Krisztiánt csecsemő kora óta nevelte. Tudta, hogy nem tud majd a férfi teljes életet élni, nehezen beszélt, de azért megértette magát. A testvérei Krisztián halálát nehezen viselik.

Vádat emelt az ügyészség

Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az egyik Tolna vármegyei kórház orvosával és ápolójával szemben, akiknek szerdán kellett megjelenniük a Szekszárdi Járásbíróságon.

Szabályszegést követtek el

A vád szerint foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy a korelőzményi adatok ismerete és a hozzátartozók figyelmeztetése ellenére nem pépesített, hanem szilárd étel fogyasztásáról rendelkeztek.

Megengedte az orvos

Az ápolónő a bíróságon arról beszélt, hogy az ebéd előtt a doktornő szólt neki, hogy pépes kaját kaphat Krisztián, addigra már nála volt a hagyományos kaja. Mivel Krisztián reggel is megette a darabos ételt, ezért az orvos beleegyezett, hogy az ebédet is elfogyaszthatja.

Folyt a szájából a nyál

„Amíg a maradék levest a WC-be öntöttem, Krisztián ült az ágyán. Amikor az ajtóból visszanéztem, már folyt a nyál a szájából. Visszamentem hozzá, ő pedig eldőlt. Ütögettem a hátát, de nem is köhögött” – mondta az ápolónő.

Rossz helyre mentek sz újraélesztők

„Próbáltam felállítani, ám nem tudtam még ülő helyzetbe sem hozni. Szívót tettem a szájába, de nem működött, a másik pedig az alagsorban volt. Amikor a doktornő is elkezdte ütögetni a hátát, már eszméletlen volt, az új szívóval pedig jöttek fel ételdarabok. Próbáltuk újraéleszteni, közben hívtuk az újraélesztő teamet is, akik először rossz helyre mentek” – mesélte a szörnyű történetet az ápolónő.

Mást gondol az orvos

A doktornő 1998 óta dolgozik az intézmény fertőző osztályán. Vallomásában ő is hosszan beszélt a drámai eset részleteiről. Véleménye szerint azonban a beteg halálát nem a félrenyelés, hanem az etetés után öt perccel bekövetkező hányás okozta.

Más miatt hányhatott

„Ezt pedig több betegség is okozhatta, de ez önmagában nem indokolja a pépes étel adását” – mondta az orvos a bíróságon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

4 millió forintot kér a nevelő

Kiss Istvánné azt mondta a Blikknek, négymilliós kártérítést szeretne, amelyet teljes egészében annak a két iskolának adna, ahol a sérült gyermekek lelkével foglalkoznak.

Kiemelt kép: illusztráció