Nagyüzemben hamisított sportorvosi engedélyeket egy férfi, egy társával még sportorvosi vizsgálatokat is színleltek. Az ügyészség kuruzslás, közokirat-hamisítás és csalás miatt vádat emelt ellene és végrehajtandó börtönbüntetést kért rá.

Majd 5 évig csalt

A vád szerint a vádlott – egy 53 éves férfi – 2015-2019. között úgy szerzett rendszeresen csalásokkal pénzt, hogy magát egy sportorvos asszisztensének adta ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jégkorongozók között mozgott

A férfi amatőr jégkorongozóktól, megbízottjaiktól, sportegyesületek vezetőitől és alkalmazottjaitól elkérte a lejáró sportorvosi engedélyeket, amelyeket meghosszabbítva, a versenyzésre jogosító pecséttel ellátva adott vissza.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Versenyezhet

Az elkövető ehhez egy hamis bélyegzőkészletet használt, amely egy sportorvos és egy sportorvosi intézmény adatait és a ,,VERSENYEZHET” engedélyt tartalmazó, hamis bélyegzőkből állt.

Sok kicsi, sokra megy

A férfi az elkért 3-6 ezer forintot többnyire vendéglátóhelyeken, de volt, hogy egy bevásárlóközpont parkolójában vette át, majd az okmányokat pár nap múlva lebélyegezve visszaadta.

Volt egy ismeretlen társa is

Az egyik egyesülethez a férfi és eddig ismeretlen társa rendszeresen kijárt, és kötelező sportorvosi vizsgálatokat színleltek, amelyek során a férfi társa játszotta el az orvos szerepét.

Orvososdit színleltek

A társa fehér színű orvosi köpenyben és táskával, továbbá mobil EKG géppel fogadta a sportolókat, és a vádlottal valós sportorvosi vizsgálatokhoz hasonló vizsgálatokat végeztek el. A két csaló ilyenkor sztetoszkópos-, vérnyomás-, látás-, illetőleg EKG-vizsgálatot is színlelt és sportorvosi kérdőíveket is kitöltöttek.

A férfi 1 millió forintra tett szert

A rendőrök 2019 novemberében fogták el az 53 éves férfit, tőle több mint egymillió forintot lefoglaltak. Az ügyészség a férfit kuruzslás bűntettével, 160 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 49 rendbeli csalás vétségével vádolja.

Ha tárgyalás lesz, börtönbe kerülhet

Az ügyészség indítványozta, hogy végrehajtandó börtönbüntetést kapjon a férfi. Ha elismerné tettét, akkor az ügyészség 5 évre felfüggesztett, 2 év börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ha beismeri, felfüggesztettel megúszhatja

Az úgynevezett mértékes indítványra a büntetőeljárási törvény a büntetőeljárások gyorsítása és a jogerős befejezések mielőbbi elősegítése érdekében ad lehetőséget. Ebben az esetben akkor kerülhet sor elítélésre, ha a beismerő vallomás egyértelmű, önkéntes és azt az ügyiratok alátámasztják.

Címlapfotónk az ügyészség felvétele