Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki a bíróság ítélete szerint 2013-ban megölt egy kocogó nőt Soroksáron. Legkorábban 35 év múlva szabadulhat.

Már most is börtönben van

A férfi nem volt ott élőben a bíróságon, ahogy a korábbi tárgyalásokra, úgy most is a börtönből kapcsolták be. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

8 éve történt

2013. szeptember 25-én kocogás közben támadták meg egy 36 éves nőt Soroksáron. Holttestét éjjel, a szokásos futóútvonalához közeli bozótosban találták meg, egy nyomkövető kutya segítségével.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szexuális indíttatás

A vád szerint a nő alsó ruházatát eltávolították, majd megerőszakolták. Ezek után kötéllel megfojtották. A támadó ezután hátrakötözte a nő kezeit, majd a mobiltelefonját és fülhallgatóját magához véve elmenekült.

Évekig nem tudták, hogy ki a támadó, pedig 5 milliós vérdíjat is kitűztek

Ahogy arról korábban a BudaPestkonyeke.hu beszámolt a gyilkos 5 évig nem került elő, majd 2018-ban egy a gyilkosság helyszínén talált anyagminta egyezést mutatott az akkor börtönben ülő R. Szilveszter DNS-ével. 

Nem ismerte el

A börtönben ülő akkor 40 éves férfi, R. Szilveszter, aki vallomást nem tett, csak annyit mondott, látta, hogy a nőt egy férfi bántalmazza, odament közbeavatkozni, így kerülhetett rá a DNS-e az áldozatra. Az eset 2019 őszén került a bíróság elé, a koronavírus miatt a tárgyalások végül csak 2020 szeptemberében folytatódtak.

Hajléktalan volt

A többszörösen büntetett előéletű férfi a gyilkosság időszakában lényegében hajléktalanként, egy garázsban élt Budapest egy másik kerületében, de ismerős volt a környéken. 18 éves kora óta rendszeresen összeütközésbe került a törvénnyel vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények miatt. Gy. Krisztina halála után nem sokkal, 2013 őszén azért vitték el a rendőrök, mert Siófok környékén nyaralókba tört be.

Koszorút vitt felesége sírjára

„Nem értem, hogyan lehetne ezt kimagyarázni, hiszen annyi bizonyíték van ellene.  A brutális gyilkosságnak éppen a napokban volt a 8. évfordulója” – mondta a még mindig gyászoló férj, aki   koszorút vitt felesége sírjára a temetőbe. Most már csak abban reménykedik, hogy a tettes megkapja a megérdemelt büntetését.

Csak kifosztás

Az ítélet előtti tárgyaláson a vádlott védője is arra épített, hogy a férfit csak kifosztásban találják bűnösnek (a telefon elvitele miatt), de mind az emberölés, mind a szexuális erőszak vádja alól mentsék fel, az előbbi vádpont alól bizonyítottság, az utóbbi alól bűncselekmény hiányában – tudósít a Telex a tárgyalásról.

Szeretőt emlegetett a védőügyvéd

Az ügyvéd szerint ugyanis nem lehet tényként kezelni, hogy szexuális erőszak történt, mert mint mondta, az a belső sérülés, ami a vád szerint az erőszak megtörténtét bizonyítja, máshogy is keletkezhetett. Például a nőt megölhette egy szeretője, akivel, miután futás ürügyén elment hazulról, rövid együttlétre találkozott az illető kocsijában, és egy ott kirobbant konfliktus torkollott a gyilkosságba. Azt is mondta, a védelem szerint a gyilkosság nem azon a helyszínen történt, ahol a holttestet megtalálták.

Az ügyész szerint egészen másról van szó

Az ügyész azt mondta, „azért kellett meghalnia, mert R. Szilveszter meglátta és megkívánta őt” , és most „nem láthatja felnőni a fiát”. Mindketten életfogytiglani fegyházat kértek a vádlottra aljas indokból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt. Az aljas indok a vád szerint azért áll meg, mert R. azért végzett az áldozatával, hogy az nehogy fel tudja jelenteni az erőszakért.

Miért nem védekezett?

A bíró az ítélet indokolásában azt mondta, az áldozat törődött a férjével és gyerekével, emellett sportolt, emiatt pedig fitt, „karakán” volt. Ennek azért volt jelentősége a bíró szerint, mert „a szakértők és a nyomozók is értetlenül álltak az előtt, hogy semmilyen védekezésre utaló nyomot nem találtak”.

Az ütés

A bíró szerint a támadás azzal kezdődött, hogy az asszonyt arcát közepes erővel megütötték, mire a nő elesett. Ezért nem találtak védekezésre utaló nyomot a szakértők. A nőt ezután megerőszakolták, megkötözték, a kötéllel pedig megfojtották.

A DNS a kulcs

A bíró szerint „az ügy kulcsa” az a DNS-minta volt, amit az áldozaton találtak, és amiről a szakértők száz százalékos bizonyossággal megállapították, hogy az R. Szilveszteré. A férfi vér, nyál és ondómintáját is megtaláltak az áldozat testén, belső combján, tamponján, de még a telefontokján is. Ezért sem hitte el a bíróság a férfi utolsó pillanatban tett vallomását, miszerint már holtan találta az áldozatot, és csak kifosztotta őt.