Két hónap alatt 24-en fulladtak vízbe fürdőzés közben. 13 emberéletet követelt a Balaton, négyen a Dunában haltak meg. A rendőrség arra kéri a strandolókat, hogy mindenki nagyon vigyázzon magára, és tartsa be az alapvető szabályokat.

Strandolós hétvége jön

Indul a hétvége, indulnak is sokan strandra, készülnek a mosolygós szelfik a vízparton. A szikrázó napsütésben felhőtlen boldogságot árasztó posztok kerülnek ki a netre, mi pedig mégis borús képet kell, hogy fessünk – kezdi közleményét a rendőrség.

24-en fulladtak vízbe

Az elmúlt két hónapban 24-en vesztették életüket fürdőzés közben. 13-an a Balatonban lelték halálukat, négyen a Velencei-tóban, négyen a Dunában, hárman pedig a Tisza-tóban és a Tiszában együttvéve. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kérjen segítéséget!

A rendőrség arra kéri a strandolókat, hogy legyenek figyelmesek a körülöttük fürdőzőkre és a vízi sportolókra. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja minél hamarabb a 112-es telefonszámot, a Balatonon pedig a 1817-es vízi segélyhívót.

Fontos betartani!

Ezen felül megosztottak néhány alapszabályt is, amelyek betartásával elkerülhetők a tragédiák:

  • Senki se menjen be egyedül a vízbe!
  • Aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe!
  • Stégről, vízibicikliről ne ugorjunk a vízbe úgy, hogy nem tudjuk, milyen mély is az, és főleg a forróságban felhevült testtel ne vetődjünk bele!
  • Akik csónakáznak, sup-oznak, vízibicikliznek, vegyenek fel mentőmellényt – egy magabiztos úszót is fenyeget a hőség miatti hirtelen rosszullét!
  • Senki se engedje szerettének, ismerősének, hogy a felelőtlenségével veszélyeztesse akár csak önmagát is!
  • A gyerekekre és az idősekre pedig különösen figyeljünk!

Tragédia a Balatonon

Amint azt a Kékvillogó.hu is megírta, múlt vasárnap egy testvérpár fulladt bele a Balatonba. Zoltán és Tamás gumimatraccal mentek a vízbe, szülei a parton játszottak harmadik gyermekükkel.

Felhevült testtel ugorhattak a vízbe

Az első hírek szerint a 13 és a 17 éves fiú nem tudott úszni. Később az édesapa azt nyilatkozta, hogy a fiúk úszástudásával nem volt gond. A szülők azt feltételezik, hogy a Zoltán és Tamás felhevült testtel ugrott be a vízbe, ez vezethetett a halálukhoz.

Nagyon fontos!

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani kifejezetten veszélyes. A hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. A búvárreflex aktiválódása az arc és a homlok hirtelen hideghatása esetén életveszélyes szívritmuszavart vagy keringésleállást okozhat. Az úgynevezett Kratschmer-reflex a gége görcsös állapotát és a légzés megállását okozza. Egy veszélyforrás késői észlelése a pánikreakció beindításán keresztül sodorhatja bajba a fürdőzőt. 

Divatos a SUP-zás

A rendőrség fokozottan felhívja a manapság nagyon divatos SUP-ók figyelmét a biztonságra.  A Kékvillogó.hu nemrég megkérdezett egy SUP oktatót a biztonságos úszódeszka használatáról.

Ezt javasolja az oktató

Az oktató azt mondta, soha ne menjünk egyedül a vízre és szóljunk egy parton maradónak, hogy várhatóan meddig leszünk távol. Kocsis Ildi Dida nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő méretű mentőmellény viselete. A gyártók kötelesek feltüntetni a hivatalos mentőmellény-minősítést és hogy milyen súlyúaknak kínálják. Úszni tudók is vegyék komolyan, ők is viseljenek mellényt – teszi hozzá az oktató. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: vízirendőrök Fonyódon – Forrás: Balatonkörnyeke.hu