Őrizetbe vettek a Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt, akik idősektől akartak pénzt kicsikarni unokázós átveréssel Nógrád és Heves megyében. A bíróság elrendelte a letartóztatásukat, a csalók elfogásáról készült videót a cikk alján nézheted meg.

Milliókat csaltak ki

A rendőrök február közepén kaptak bejelentést arról, hogy egy időskorú férfitól három millió forintot szereztek meg unokázós csalók. Az ismeretlen elkövetők külföldi számról hívták az áldozatukat, akinek azt mondták, hogy az egyik hozzátartozóját baleset érte, és ezért több millió forintra lenne szükségük. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Rendőrnek adták ki magukat

A csalók azt is közölték a férfival, hogy a pénzt rendőrök fogják tőle átvenni, és ezzel meg is vezették az idős embert. Átmentek hozzá, és rendőrként bemutatkozva át is vették tőle a kért összeget.

Másokat is átvertek

Amint azt a rendőrök kiderítették, a csalók másoktól is megpróbáltak pénzt szerezni Nógrád és Heves megyében. A csalók elsősorban salgótarjáni és gyöngyösi idősektől akartak pénzt kicsalni.

Elfogták őket

A Nógrád megyei nyomozók adatgyűjtésbe kezdtek, melynek során sikerült is beazonosítaniuk az elkövetőket, akiket március 26-án egy akció keretében Pásztó belterületén elfogtak. Az unokázós csalók egy 67 éves és egy 52 éves szlovák állampolgárságú elkövetők voltak.

Ezekkel telefonáltak

Fotó: Police.hu

Meghiúsult a csalás

A rendőrségi akciónak köszönhetően a csalók új áldozatai nem adták át a pénzt az elkövetőknek, így a csalás meghiúsult. Amennyiben a rendőrök nem intézkednek, sok pénzt veszíthettek volna az idősek, mivel a csalók külföldi számról hívták az áldozatokat, és készpénzt, ékszereket és más anyagi javakat csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni.

Elrendelték letartóztatásukat

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállított szlovák csalókat többrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók, akik ezt követően őrizetbe vették őket. Ezután kezdeményezték a letartóztatásukat, amelyet március 29-én a bíróság elrendelt.

Több időst is átverhettek

A hatóságok még vizsgálják, hogy az elkövetők más hasonló bűncselekményekkel összefüggésbe hozhatók-e, illetve más időseket is átvertek-e. A rendőrség szerint az ügyben várhatóan a gyanúsítottak köre szélesedni fog.

Figyelem!

A rendőrség felhívja az oldalán a figyelmet, hogy az unokázós csalók legtöbbször telefonon hívják fel az áldozataikat. Az elkövetők a kiszemelt áldozat unokjának vagy közeli hozzátartozójának adja ki magát, illetve azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Jellemzően azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került – például balesetet szenvedett -, és emiatt sürgősen pénzre van szüksége. Mivel a találkozáskor kiderülne, hogy nem ő az unoka, ezért valamilyen okra hivatkozva elküld valaki mást a pénzért, esetleg ékszerért. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Elfogás – Forrás: Police.hu