Advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. Országszerte összesen 23 ezer járatot érint a munkabeszüntetés.

Megkezdték a felkészülést

A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el. Bár a társaság indokolatlannak tartja a sztrájkot, azt is írják, hogy a Volánbusz haladéktalanul megkezdte rá a felkészülést. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új menetrend

A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

23 ezer járat esik ki

Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint.

Itt tudsz tájékozódni

A Volán oldalán található részletes tájékoztatásban megtalálható, hogy a helyközi közlekedésben milyen korlátozások járatkimaradások lehetnek: december 10-én (vasárnap) és december 11-én (hétfőn). A sztrájk miatt melyik településeken melyik helyi járatok nem indulhatnak: december 11-én (hétfőn).

Agglomerációs járatok

​A Budapest környéki (agglomerációs „kék”) buszoknál melyik járatok nem közlekedhetnek: december 10-én (vasárnap) illetve december 11-én (hétfőn). A várható fennakadások miatt a Volánbusz az utasok türelmét és megértését kéri.

Rossz az időzítés

Korábban az elsőfokú bíróság elutasította a Volánbusz kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita a cég szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Jogszerűtlen a sztrájk?

A társaságnak az az álláspontja, hogy az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetősége maradéktalanul betartott – írja a közlekedési társaság közleményében.

Béremelést szeretnének

A sztrájkot azért hirdette meg a szakszervezet, mert 25 százalékos bérfejlesztési igényükre a tulajdonos Volánbusz felhatalmazás hiányában nem tudott ajánlatot tenni november 24-én. A szakszervezet elnöke, Dobi István csütörtök esti posztjában azt írta, a legnagyobb karácsonyi ajándék számára az lenne, ha a december 10-re és 11-re meghirdetett sztrájk során több mint 20 000 járata nem indulna el és ezzel megmutatnák a döntéshozóknak, hogy a Volán-szakmában dolgozókkal a jövőben számolniuk kell.

Ne féljenek sztrájkolni!

A szakszervezet arra kéri a dolgozókat, hogy ne tántorítsa el őket azoknak a hangja, akik minden eszközzel próbálják megakadályozni a sztrájkot, mert ha ezek a törekvések sikerrel járnak, akkor nem változik semmi és mindent lefognak nyomni a torkukon.

Nem a dolgozók oldalán állnak

„Azok a személyek, akik a munkabeszüntetésünk ellen nyilvánulnak meg, azok nem a Ti oldalatokon állnak! Ezeknek a törekvése az, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottságát konzerválják a Volánbusznál! Nekik olyan munkavállalókra van szükségük, akik szó nélkül végrehajtják az utasításaikat és azt nem kérdőjelezik meg!” – írja a szakszervezti vezető. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció