Sokan azt hiszik, hogy a nyomtatópatron és a toner ugyanazt jelenti. Ennek talán az az oka, hogy mindkettő nyomtatáshoz használatos eszközök festékellátásáért felel. Mégis más-más technológiát szolgálnak ki. Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről!

Már a nyomtató kiválasztásával eldől, hogy patron vagy toner

Ha megnézzük a PC Aréna nyomtatópatron és toner kínálatát, láthatjuk, mennyiféle típust különböztetünk meg. Ennek az az oka, hogy nemcsak gyártónkét, de típusonként is jellemzően másfajta patronra vagy tonerre van szükség. Egyszerűen csak az adott változattal lesz kompatibilis a hozzá tartozó festéktartó elem.

Amikor eldöntjük, hogy tintasugaras vagy lézersugaras technológiát választunk, akkor eldől az is, hogy nyomtatópatront vagy tonert kell-e beszereznünk a jövőben. Ahhoz viszont, hogy értsük, mi a különbség a kettő között, nézzük meg a két technológia működése közötti különbségeket!

Milyen legyen tehát a nyomtató?

Lézernyomtató vagy tintasugaras? Ez itt a kérdés. Ezt kell eldöntenie mindenkinek első körben, amikor vásárlás előtt áll. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Nem dönthet mindig az ár, bár az is lényeges pont. Azonban nem árt előre megnézni, hogy mennyibe kerül a festékanyag pótlása (a toner vagy a patron), ugyanis ez is befolyásolhatja a döntésünket. Jellemzően az olcsó készülékekbe elég drága a festék.

A választás egyébként olyan szempontból egyszerű, hogy amennyiben tudjuk az egyes típusok előnyeit és hátrányait, akkor meg tudjuk határozni, hogy számunkra melyik változat a jobb. Ismernünk kell, hogy körülbelül mekkora lesz a nyomtatott mennyiség egy hónapban, hogy használnánk-e színeket is, stb.

A tintasugaras nyomtatóba patron kell

A patron itt folyékony formában tartalmazza a festéket. A belőle kinyert tintacseppek elporlasztásával képződik meg a papíron a kinyomtatott kép. Fekete-fehér gép esetén csak egyetlen patron van, míg színesnél jellemzően négy alapszínről kell gondoskodnunk, melyből aztán majd a nyomtató kikeveri, amit kell. A fenntartási költség ennél a típusnál magasabb, viszont maga a készülék drágább.

A lézernyomtatóba toner kell

Ebben az esetben már nem folyékony festékről, hanem porról van szó, mely a tonerben található. A festék egy fényhenger és egy lézersugár segítségével kerül ráolvasztásra a papírra.

Itt is van természetesen színes változat, mely 4 különböző színű tonert jelent. Gazdaságosabban működtethető, minél nagyobb mennyiség nyomtatása esetén.

Az igazi választás nem az, hogy tonert vagy patront szeretnénk. Mert azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a nyomtatónak, amit kiszemeltünk.

A fentiek alapján az, hogy nyomtatópatront vagy tonert vásárolunk, attól függ, hogy milyen technológiát alkalmazó készüléket választottunk. És hogy ez mi alapján lett eldöntve (milyen igényeknek kellett megfelelni).

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: pcarena.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.