A fából készült bútorok, padlók és egyéb szerkezeti elemek nagy népszerűségnek örvendenek, ami nem is meglepő azt tekintve, hogy milyen esztétikus hatást keltenek kültéren és beltéren egyaránt.

Annak érdekében azonban, hogy ezek a használati tárgyak sokáig megőrizzék az eredeti állapotukat, szépségüket, nélkülözhetetlen, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk számukra. Elvégre a fa élő anyag marad még azt követően is, hogy feldolgozásra kerül, és bútor vagy más tárgy készül belőle.

Ha kezeletlen fafelülettel dolgozunk, akkor mindenképpen érdemes körülnézni a Bíborfesték Üzletháznál kapható lazúrfestékek között, ott ugyanis megtalálhatjuk azokat az alapanyagokat, amikkel meg tudjuk óvni a külső hatásoktól. 

Nézzük, hogy mit érdemes tudni a lazúrfestékekkel kapcsolatban, illetve hogy milyen fajtáik vannak, és azok miben különböznek egymástól!

Miért hasznos a lazúrfesték?

A lazúrfesték egy speciális alapanyag, amit kifejezetten a kezeletlen, nyers fából készült bútorok és egyéb szerkezetek védelmére fejlesztettek ki. Ez azt jelenti, hogy a használatával magas szintű védelmet biztosíthatunk számukra az időjárással vagy más külső hatásokkal szemben, amik könnyen károsíthatják őket.

Tipikusan ilyen például az erős UV-sugárzás, a csapadék, a magas páratartalom vagy a nagymértékű hőmérséklet-ingadozás. Sőt, még a farágó bogarak is veszélyt jelenthetnek rájuk, azok ugyanis előszeretettel vájnak járatokat a fa belsejében.

A lazúrfestékeknek megvan az az előnye, hogy nem fedik le teljesen a fa felületét, ennek köszönhetően tehát láttatni engedik a természetes erezetét. 

Miben különbözik a vékonylazúr és a vastaglazúr?

A lazúrfestékeknek alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg: vannak a vékony- és a vastaglazúrok. A vékonylazúrok, mint ahogy a nevükben is benne van vékony réteget képeznek a felületen, aminek köszönhetően rugalmasan tudnak alkalmazkodni a hőmérséklet-ingadozás hatására történő méretváltozásokhoz. Ezek alacsony mértékű fedést biztosítanak, így a fa természetes erezete nagymértékben átlátszik.

Ezzel szemben a vastaglazúrok sokkal erősebb, vastagabb réteget képeznek, így magasabb szintű védelmet tudnak biztosítani. A vastagságuk miatt azonban azokon a szerkezeteken lehet csak használni őket, amik mérettartóak, vagyis a hőmérséklet-változás ellenére is meg tudják tartani a méretüket. Ezek a termékek magasabb fedést nyújtanak, így a fa erezete kevésbé látszik át.

A minőség is számít!

Nagyon fontos, hogy az adott szerkezet, illetve tárgy tulajdonságainak megfelelően válasszunk a különböző típusú lazúrfestékek közül. Ugyanakkor van még egy nagyon fontos dolog, amit szem előtt kell tartanunk, ez pedig nem más, mint a minőség. Minél magasabb minőségű egy termék, annál szebb és tartósabb végeredményre számíthatunk.

Ezek tehát a legalapvetőbb tudnivalók, amikkel mindenképp tisztában kell lennünk, ha a lazúrfestékek használatát tervezzük.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: biborfestek.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.