Vajon nálam van minden papírom? Ez a kérdés szinte rutinszerűen felmerül mindenkiben, amikor autóba ül. Hamarosan elfelejthetjük ezt a kérdést, ugyanis egy változtatás rengeteg felesleges bosszúságtól kímélhet meg bennünket.

Nem kell fizetni, ha otthon felejtettük

Egy korábbi törvénymódosítás hoz jelentős előnyt az autósoknak és más gépjárművezetőknek, akiknek 2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat, vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek – derül ki a Telex cikkéből.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Általában megúszták figyelmeztetéssel

A portál rendőrségi forrása szerint az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha valaki az első pillanattól együttműködik az igazoltatás során és nem találnak nála más problémát, akkor egy figyelmeztetés után továbbengedik. Hivatalosan 50 ezer forint helyszíni bírság járhat ezért, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 150 ezer forintot is fizethetünk.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így változik a törvény

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28-óta hatályos módosítása a jövő év elejétől teljesen új helyzetet teremt. 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek.

Magyar bejegyzéshez kötött a változtatás

A Telex cikkében hangsúlyozza: a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni.

A szabályt igazítják a gyakorlathoz

Külföldiéként magyar rendszámú autót vezetve szintén tanácsolt magunknál tartani az összes papírt, valamint a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását. A portál kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt írta, a rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel.

Minden egy helyen

Ezen ugyanis le tudják ellenőrizni a legszükségesebb információkat. Látják, hogy érvényes-e a rendszám, a műszaki vizsga is megvan-e, de a kötelező biztosítást illetően is megvannak az adatok. Emellett látják, ha az adott rendszámot körözik, vagy esetleg azt kivonták a forgalomból.

A vezetőról is minden megtudható

A már említett eszközzel szintén lekérhetők az igazoltatott személyes adatai., van-e érvényes jogosítványa, vagy nincs-e eltiltva a vezetéstől. Utóbbi kérdés már csak azért is fajsúlyos kérdés, mivel nemrégiben bűncselekménnyé vált, ha valaki egy ilyen döntés ellenére mégis a volán mögé ül.

Akkor sincs gond, ha más autóját vezetjük

Aki nem a saját, vagy az általa üzemben tartott autóját vezeti, azt sem érinti a változtatás, mert már régóta nem kötelező kölcsönadási szerződést kötni. Ugyanakkor praktikussági előnye annyi van, hogy egyértelművé teszi a helyzetet egy esetleges baleset bekövetkezésekor, vagy az esetleges közlekedési szabálysértéssel kapcsolatos felelősség utólagos tisztázásakor.

Jogosítványbevonás pár pillanat alatt

Akinek ugrik a vezetői engedélye, az hiába tartja magánál a jövőben a rózsaszín plasztiklapot. Ugyanis minden vezetésénél az igazolttató rendőr azonnal látni fog mindent. Szintén ez a helyzet, ha kivonnak az egy autót a forgalomból: ha vezetője átadja a forgalmit, elveszik tőle, de akkor is kivonják a forgalomból az autót, ha nincs kéznél az okmány. Ilyen esetekben utólag kell leadnia azt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Varga György)