Szentmártoni Imre három évtizedes honvédségi múlttal 2014 és 2020 között a külügyi tárca alkalmazásában került Ukrajnába, a Donyec-medence kellős közepébe.  A férfi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőjeként dolgozott. A szolgálat idején megismerkedett a jelenlegi ukrán feleségével, közös gyermekeik születtek, akik most óvodáskorúak. Szépen élt a család, aztán kitört a háború, ők pedig Magyarországtól 1800 km-re a fronton ragadtak. Most segítséget kér.

Érezte, hogy háború lesz

Imre azt állítja, érezte, hogy háború lesz, menekülniük kell. Még február 8-án fel is vette emiatt a kapcsolatot az ukrajnai magyar nagykövetséggel, ahol nem foglalkoztak az ügyével, hiszen akkor még béke volt, azóta pedig nem keresték, nem érdeklődtek sorsuk iránt – írja a Blikk.

A fronton rekedt

A háború kitörésekor a családjával elment korábbi kollégáihoz, hogy tőlük kérjen segítséget, de a közelben dolgozó EBESZ-megfigyelők elsőként hagyták el a veszélyeztetett területet, a magyar férfi a feleségével, a három-, illetve négy és fél esztendős fiaival bent rekedt a háborús övezetben, 1800 km-re a magyar határtól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Folyamatosan lőnek

„Éjjel-nappal szólnak a fegyverek, hol orosz, hol ukrán katonák harcolnak még a kertünkben is. Féltem a családom! Katona voltam, egyedül ki tudnék törni a frontvonalról, de a gyermekeimet, a családomat nem tehetem ki ennek a veszélynek. Szó szerint pergőtűzben élünk, és a front két oldalán álló katonák mindenkire, mindenre lőnek, ami mozog” – mesélt a megpróbáltatásokról.

Felélik a tartalékaikat

Elmondta azt is, hogy a tartalékaikat lassan felélik. Ha ki is mernek menni az utcákra, a városban nincs élelmiszer-utánpótlás, mindenki úgy él, ahogy tud. A gyermekei több mint egy hete fel sem jöttek a pincéből.

Alig esznek, hogy jusson a gyerekeknek

„Mi már alig eszünk, csak hogy a gyerekeknek jusson a maradékból. Víz szerencsére még van, de bármikor belecsapódhat egy bomba a csatornarendszerbe is, így minden lehetséges edényben vizet tárolunk.” – mondta a fronton rekedt családapa.

Félnek

Hozzátette: „Nemcsak a családom miatt rettegek, férfiasan bevallom, én is félek, nem akarok meghalni, szeretném látni felnőni a fiaimat. Végső kétségbeesésemben fordultam a nyilvánossághoz, nyílt levelet írva Magyarország külügyminiszterének, ne hagyjanak végérvényesen magunkra, mentsenek ki innen minket!” – kéri a kétségbeesett férfi.

Túszok lettek

Szerinte ők túszok lettek. Egy olyan háború túszai, amihez magyarként, családapaként semmi közük. „Diplomáciai háttérrel, a megfelelő szakemberekkel, technikával az alig száz kilométerre levő orosz határ felől két órán belül evakuálhatnák a családomat. Remélem, meghallják a segélykiáltásomat, mielőtt még késő lesz.” – mondta Imre.

Elköltözött a magyar nagykövetség

Az orosz megszállás miatt Magyarország kijevi nagykövetsége már két hete Ungvárra költözött. Az ottani konzulátus politikai ügyeletese a Blikk kérdéseire telefonon megerősítette, valóban jelentkezett náluk a magyar Szentmártoni Imre, bennragadt a front közepén ukrán feleségével és két, szintén magyar állampolgárságú, óvodáskorú gyermekével, akikkel állítása szerint jelenleg bunkerekben, lövészárkokban élnek.

Lehetetlen most kimenteni őket

Az ügyeletes tájékoztatása szerint többször is beszéltek a férfival, akitől 1800 kilométer távolságra vannak, így a kimenekítése most szinte lehetetlen. Tudnak arról, hogy Szentmártoni Imre hazánk külügyminiszterének is írt levelet, amelyben segítséget kért kimenekítésükkel kapcsolatosan, a minisztérium is keresi a legjobb megoldást.

Oroszország felé kellene menniük

A konzulátuson azt is elmondták a lapnak, hogy amikor a férfi először jelentkezett náluk a problémájával, még nem volt háborús helyzet, akkor is és most is azt ajánlották neki, Oroszország felé meneküljön és a moszkvai nagykövetségtől kérjen segítséget, ők vannak hozzá közelebb.

Előre szóltak

A nagykövetség munkatársa szerint a térségben élő külföldieket, így a magyarokat is hónapokkal a háború kitörése előtt figyelmeztették a feszült politikai helyzetre, lett volna idő elhagyni a veszélyes zónát. 

Egyelőre nincs megoldás

A Külügyminisztérium szerint, ahogy minden külföldön bajba jutott magyar polgár esetében, természetesen mindent megtesz a veszélyben levő család kimentésére is. Ám a jelen helyzetben még nem találták meg erre a legmegfelelőbb megoldást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció