Lehet, hogy általánosnak tűnik a címben feltett kérdés, hiszen a “jó” fogalma sok mindent jelenthet. 

Ebben a rövid összefoglalóban szeretnénk kísérletet tenni arra, hogy néhány pontban összegyűjtsük azokat a kritériumokat, amelyek teljesülésével egy időtálló, energiahatékony, ugyanakkor komfortos ház tulajdonosai lehetünk.

Külcsín 

Szokták mondani, hogy nem minden a külcsín, a belbecs is fontos. Ez vitathatatlan. Azonban sokkal jobb érzés megérkezni egy fárasztó nap után egy olyan házhoz, amely már kívülről is szemet gyönyörködtető. A kulcsrakészház.hu oldalán számos alaprajz ötlet megtalálható, amit később a tervezőirodával közösen a saját igényeinkre tudunk szabni. 

Oda kell figyelni a telek adottságaira, a beépítési lehetőségekre, illetve meg kell vizsgálni az adott település építési szabályzatát, hogy a tervek mindenben megfeleljenek a helyi előírásoknak. Nem árt, ha figyelembe vesszük az utcaképet is, hogy az új épület minél harmonikusabban tudjon belesimulni. Vannak települések, amelyek ezt is külön szabályozzák már.

Lépések az energiapazarlás ellen

Egy másik fontos szempont a ház általános megítélésében az, hogy mennyire képes felvenni a versenyt az energiapazarlással szemben. Gondolunk itt egészen konkrétan arra, hogy milyen a szigetelése, sőt egyáltalán van-e. Míg néhány tíz évvel ezelőtt szinte alig használtak szigetelőanyagot, addig mára a “jól megépített ház” egyik ismérve lett. 

Az energiaárak kiszámíthatatlan növekedésével egyre fontosabbá vált, hogy télen a hőt a házak meg tudják tartani, nyáron viszont kevésbé melegedjenek fel, ne kelljen folyamatosan használni a légkondicionáló berendezést.

A megújuló energia használata

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik az is, hogy túl azon, hogy a házakat ellátjuk a megfelelő hőszigeteléssel, keresni kell azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy csökkenjen a nem megújuló energiaforrásoknak való kitettség. Ezért egyre népszerűbbek az alacsony energiafelhasználású vagy passzív házak. Fontos figyelni arra is, hogy egy háznak legyenek alternatív energiaforrásai: a hagyományos gázfűtés mellett napenergiával, vagy talajhővel is felfűthetőek legyenek. 

Mindehhez már a ház tervezési szakaszában kidolgozott műszaki koncepcióval kell rendelkezni, hogy az épület valóban komfortosan tudjon működni. 

Garanciavállalás, minősített házak

Léteznek olyan kivitelező cégek, amelyek jó kapcsolatot ápolnak különféle építőanyaggyártó vállalkozásokkal, amely lehetővé teszi, hogy az általuk épített családi házak folyamatos minőségellenőrzésen essenek át. 

Szintén sokat nyom a latba, hogyha egy ház kivitelezése során (és azután is egy bizonyos időtartamig) a generálkivitelező garanciát vállal az építményre. Ez sok építtető életét könnyíti meg.

Bízunk benne, hogy ez a néhány szempont hasznos segítséget nyújt egy úgy ház építése előtt, vagy éppen egy már kész ház vásárlása idején.  

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: kulcsrakeszhaz.hu

Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.