Bár a legjobb módja a különböző vitaminok és ásványi anyagok bevitelének az egészséges és változatos táplálkozás, sokan próbálják immunrendszerüket különböző étrend-kiegészítő kapszulák szedésével támogatni. 

Mivel a női és a férfi szervezet némileg máshogy működik, összetevők tekintetében is eltérő igényekkel kell számolnunk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen vitaminok pótlására érdemes hangsúlyt helyezni nőként. 

D-vitamin

A D-vitamin szervezetre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen hatással van immunrendszerünkre, csontjainkra, idegeinkre, így nemtől függetlenül oda kell figyelnünk a rendszeres bevitelre. A Patikamra étrend-kiegészítői között található vitaminok szinte minden igényt lefednek, legyen szó akár multivitaminokról vagy immunerősítőkről. 

De miért van a D-vitamin ellátottságnak kiemelt szerepe a nők esetében? A kutatások alapján egyrészt befolyásolja a termékenységet, mivel kisebb arányban esnek teherbe azok a hölgyek, akiknél D-vitamin hiányt mutatnak ki. Másrészt a várandósságra is hatással van, mivel hiánya esetén gyakran alakul ki csontvesztés az anya esetében, emellett egyéb szövődmények is jelentkezhetnek. A D-vitamin pótlása szoptatás, illetve menopauza idején is elengedhetetlen. 

Mivel a D-vitamin esetében az elsődleges forrásunk a napfény, a téli, szürke időszakokban nagy az esélye annak, hogy hiány alakul ki. A kapszulák mellett ilyenkor alternatív források lehetnek az állati eredetű táplálékok, mint például a tojás, tejtermékek, illetve egyes halfajták is. 

Vas

A vas egy olyan ásványi anyag, amely a vörösvérsejtek képzésében, illetve az oxigén szállításában játszik szerepet. Rendszeres és megfelelő bevitelével támogathatjuk az immunrendszert, illetve növelhetjük energiaszintünket. Hiánya esetén számtalan negatív tünetet érzékelhetünk, többek között fáradtságot, fejfájást, illetve akár vérszegénység is kialakulhat. 

Nőként különösképpen ki vagyunk téve a vashiány kockázatának, hiszen a menstruáció során minden hónapban vért vesztünk, amit normál táplálkozással nem biztos, hogy megfelelően tudunk pótolni. Ennek fejében érdemes lehet a menstruáció előtti és alatti időszakban gondoskodni a vaspótlásról, akár tabletta formájában. Különösen nagy figyelmet kell, hogy fordítsanak erre azok, akik valamilyen speciális étrendet követnek, hiszen ezek miatt tovább csökkenhet szervezetünkben a vas mennyisége. 

B-vitamin

A legtöbb női multivitamin tartalmaz különböző típusú B-vitaminokat, ami nem véletlen, hiszen számtalan jótékony hatással bírnak. A B12-vitamin például az idegsejtek, illetve a vérsejtek támogatásáért felelős, a B9-vitamin pedig az egészséges sejtnövekedést támogatja. Különösen fontos ezek pótlása várandósság előtt és alatt, hiszen csökkentik a különböző rendellenességek kialakulását.

Egészségünk a legnagyobb kincsünk, így minden energiabefektetést megér, hogy támogassuk működését. A megfelelő vitamin bevitelével egy lépéssel közelebb kerülhetünk az egészséges életmódhoz.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a patikamra.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.