Vesztegetés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi iskolaigazgatóval szemben, aki több esetben is pénzt kért a külföldi szülőktől azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket felvegye az iskolába. A vesztegetései során az igazgató jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől egy gyerek felvételéért.

Visszaélt az igazgató

A 68 éves férfi 1997-2017. között egy budapesti, állami fenntartású, angol-magyar két tannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt. Az iskolába a felvételről, átvételről egyedül az igazgató döntött – írja az MTI.

Fővárosi Főügyészség emelt vádat

Vizsgázniuk kellett a diákoknak

A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, és közismereti tárgyakból is vizsgát kellett teljesíteni. A középfokú képzés esetévben eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszegte a szabályokat

A vádirat szerint az igazgató 2016-2017. évben, a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat megszegte, és pénzt kért azért, hogy felvegye a magyar nyelvet nem ismerő külföldi állampolgárok magyar nyelvet szintén nem ismerő gyermekeit az iskola két tannyelvű osztályaiba. EZ IS ÉRDEKELHET: Borzalom: Diákjaival létesített nemi kapcsolatot egy budapesti iskola igazgatóhelyettese – a férfit másodfokon is börtönre ítélték

Lehúzta a szülőket

Ibolya Tibor főügyész a közleményében azt írta, a szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót. Miután találkoztak, az igazgató az iskola bemutatását követően, a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyermekenként jellemzően 3000 vagy 4000 eurót kért a szülőktől. EZT IS OLVASD EL: Egy iskola közelében terített a drogkereskedő Hódmezővásárhelyen

Nem tudták, hogy ingyenes

A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes. Azt hitték, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja. NE HAGYD KI EZT SEM: Iskolából loptak milliós értékben tolvajok: a rendőrök több gyanúsítottat is őrizetbe vettek

7 gyermekért kért pénzt

A Fővárosi Főügyészség szerint az igazgató összesen hét gyermek felvételéért kért el pénzt. A 24. hu értesülései szerint az intézmény vezetője tagadta az ellene felhozott vádakat, és azzal védekezett, hogy alapítványi támogatásként fizették be a pénzt a szülők.

Ez is érdekelhet

Börtönbe kerülhet

Az ügyészség azonban az igazgatóval szemben máshogy látja a dolgot, és önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt állítja bíróság elé az igazgatót. A főügyészség letöltendőt kért a férfire. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay