Gyakran hallani a szerető gazdiktól, hogy kisállatuk túlsúlyosságát elintézik annyival, hogy legalább jó húsban van. A cicák és kutyák ősei a szabadban vadászva sosem váltak még túlsúlyossá sem, nemhogy kövérré. Ha nekik teljesen megfelelt, sőt szükségszerű volt az életben maradáshoz a fitt testalkat, akkor miért akarnád a kedvenced beteggé tenni a túl sok táplálékkal? Ha nálatok is elkezdtek felszaladni a kilók, mutatjuk, hogy mit tehetsz ellene.

Miért baj, ha felesleges kilók vannak az állaton?

Ugyanúgy, mint az embereknél, rengeteget ronthat az életminőségen és számos betegség kialakulhat. Gondolj bele, hogy a több kilóval nehezebb törzset ugyanaz a négy láb cipeli. Főleg a kistestű jószágok életét keseríti meg, akik amúgy hajlamosabbak a gerinc- vagy egyéb ízületi bántalmakra. Már a kissé túlsúlyos kutyáknak is érdemes emiatt a BioZoo.hu porc- és csonterősítő étrend-kiegészítőiből adni a táplálékhoz. 

A plusz kilók miatt nehezére eshet a mozgás, hamarabb elfárad, fulladhat, erősen liheghet. Kialakulhat cukorbetegség, és a keringési rendszere sem fog optimálisan működni. Befolyással lehet a hormonháztartására és az élethosszára.

A súlygyarapodás okai

Ha a pajzsmirigy alulműködése kizárható, akkor a saját házatok táján kell körbenézned, hogy mi okozza a hízást:

  • Milyen gyakran és milyen leeső falatok jutnak a négylábúnak?
  • Miből áll a tápláléka? 
  • Megfelelő mennyiségű táplálékot kap-e?
  • Mennyit mozog? 

Akkor kezd el hízni a cicád vagy kutyusod, ha az elfogyasztott eledelből származó energiamennyiséggel nem tud mást kezdeni, csak zsírként elraktározni.

Hogyan kezdjetek bele a fogyókúrába?

Mindenképpen legyél a kisállattal kíméletes és türelmes. Járj utána, hogy mi okozhatja a kövérséget, zárd ki a lehetséges betegségeket. Semmiképpen ne koplalással akarj gyors eredményt elérni, hiszen ez az embereknél sem célravezető. Havonta 3-5% súlycsökkenés már szép eredmény, ráadásul biztonságos.

Vizsgáld meg, hogy nálatok melyik rossz szokás van berögzülve, és azt iktasd ki. Szűnjenek meg a “leeső falatok”, inkább vásárolj természetes jutalomfalatokat. Egy hónap türelmi idő után mérd meg az állatot. Ha nincs fogyás, akkor további változtatások szükségesek. Nézd meg, hogy milyen összetevőkből áll a tápláléka és ha szükséges, váltsatok. 

Csak óvatosan a kövér kutya sétáltatásával

Az aktív életmód segít a felesleges energiák elégetésében, de ha a kisálatt már túlsúlyos vagy kövér, akkor jelentősen megváltozik a teherbírása. Mozogni azonban kötelező! Kezdjétek kicsiben, ha nehezére esik a séta, és ha kell, pihenjetek. Fokozatosan növeld a távot, és a kinti játékot is csak akkor iktasd be, amikor már gond nélkül tesztek meg hosszabb utakat is. Ha a kedvencednek fájdalmai vannak mozgás közben, akkor ördögcsáklya- vagy zöldkagylóporral tudod enyhíteni.

Minőségi tápokért, porc- és csonterősítőkért, természetes jutalamfalatokért látogass el a BioZoo.hu webáruházba.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.