Ahogy azt itt a Kékvillogó.hu hírportálon megírtuk a Kispál és a Borz valamint a Kiscsillag frontembere 2019. március 28-án balesetet okozott a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésében. Egy rendőrautóval ütközött, súlyosan megsérült az egyik járőr. A bíróság Lovasi Andrást bűnösnek találta közúti baleset okozása miatt.

Kitört fogak, eltört csontok

A Kossuth-díjas énekes még 2019 márciusában karambolozott, terepjárójával a tilos jelzés ellenére behajtott a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésébe és összeütközött egy rendőrautóval, amelynek egy harmadik autó is nekicsapódott. A járőrkocsiban utazó két rendőr közül az egyik súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja, a bordái, valamint több foga is kitört. Lovasi elismerte a felelősségét a balesetben, az ügyészség pedig május közepén emelt vádat a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontembere ellen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A balesetnél készült fotó

A baleset helyszínén készült felvétel – Forrás: police.hu

Eddig nem nyilatkozott

A per és az eljárás lassan másfél éve tart, Lovasi András eddig nem nyilatkozott, ma délelőtt azonban megtörte a csendet. Ismét elnézést kért a baleset okozásáért és elmondta, hogy végre lezárult a büntetőügy. “A nagy nyilvánosságot kapott büntetőügyemmel kapcsolatban szeretnék bejelentést tenni. Valamint – a tisztánlátás kedvéért – szeretném összefoglalni az eddig történteket” – írja a közösségi-oldalán Lovasi András, majd így folytatja:

Elismerte a baleset okozását

“Már legelső gyanúsítotti kihallgatásom alkalmával – 2019. május elején – elismertem a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti büntetőjogi felelősségemet. Mindkét sértettől bocsánatot kértem, és egyúttal indítványoztam a közvetítői eljárás lefolytatását. Ehhez a hozzájárulást, bár azt a sértettek maguk is kifejezetten kérték, az ügyben eljáró Budapesti 6. és 7. Kerületi Ügyészség megtagadta, „a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel”. Továbbá vádat emelt ellenem.

225 ezres bírság és elvették a jogsiját

Közvetítői eljárás hiányában a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével büntetővégzést hozott velem szemben, amelyben megállapította bűnösségemet közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. 225.000 forint pénzbüntetést, valamint 1 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést szabott ki.

25 éves vezetés

A bíróság büntetővégzésével szemben az ügyészségnek, nekem és az ügyvédemnek mint meghatalmazott védőnek is jogában, jogunkban állt tárgyalás megtartását indítványozni, de az ügyészség ezt nem tette, tehát tudomásul vette a velem szemben kiszabott büntetést. Ügyvédem – kifejezetten „a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében” – azért kérte az ügyben tárgyalás megtartását, mert – tekintettel „25 éves, kifogástalan közlekedési előéletemre” – nem tartotta arányosnak a járművezetéstől eltiltás kiszabását, illetve annak mértékét sem.

Eltörtött kulcscsont

A bíróság által kirendelt orvosszakértő a 2020. november 24-i keltezésű orvosszakértői véleményében azt állapította meg, hogy a baleset egyik sértettjének kulcscsonttörése „a bal felső végtag terhelhetőségének csökkenése hátrahagyása mellett gyógyult, ami maradandó fogyatékosságot jelent”.

Nem lesz tárgyalás

Ügyvédem, akinek védőként az az álláspontja, hogy az általam okozott cselekmény „súlyosabb jogi minősülésének lehetőségére figyelemmel, várhatóan a bíróság nem adna helyt a járművezetéstől eltiltás mellőzését célzó védői indítványnak”, velem egyetértésben visszavonta a tárgyalás megtartása iránti indítványt.

Véget ér az eljárás

A tárgyalás megtartására irányuló indítványt egyebekben az indítványozó – jelen esetben a védő – az előkészítő ülés megkezdéséig bármikor visszavonhatja. Ezáltal a bíróság döntése jogerőre emelkedik, így (vélhetően és remélhetően) véget ér az eljárás.

Már rég vége lehetne az ügynek

Ügyvédem azt a véleményét is jelezte, hogy amennyiben az ügyészség – a sértettek és a magam egybehangzó kérelmének helyt adva – eleve közvetítői eljárást rendelt volna el, a sértettek már a 2019-es évben hozzájuthattak volna a nekik járó jóvátételi összeghez, valamint 2019-ben jogerősen le is zárulhatott volna az egész büntetőügy.

Bocsánatkérés

Még egyszer bocsánatot kérek a balesetért, az okozott gondokért, bajokért és legfőképp a baleset egészségügyi következményeiért. További jobbulást kívánok a vétlen sofőrnek” – írta Lovasi András zenész a hétfői közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Lovasi András – Kékvillogó-illusztráció