Ahogy arról hétfő este a Kékvillogó.hu is beszámolt, súlyos tragédia történt Székelyudvarhelyen, ahol leomlott egy diákotthon egyik fala, maga alá temetve több tanulót. A kollégium romjai alól négy fiatalt húztak ki, egy diák belehalt sérüléseibe, egy másikat rendkívül súlyos sérüléssel, gerinctöréssel kellett kórházba szállítani – egy ideig az ő állapota is válságos volt.

Megszólalt az édesanya

A 17 éves diák életéért a mentősök hiába küzdöttek. Dávid édesanyja a kórház intenzív osztályán ápolóként dolgozik, ott értesült az épületomlásról. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rohant a helyszínre

„Rohantam, ahogy tudtam. Át az épület előtti virágágyáson. Beültem egy kocsiba, és igyekeztem a lehető leghamarabb odaérni. Akkor még nem tudhattuk, hogy Dávid életben van. Amikor megérkeztem, azt láttam, hogy a katasztrófavédelem emberei szedegetik a téglákat és keresik a fiamat” – mondta a gyászoló édesanya.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Esélye sem volt menekülni

„Hiába hívtam Dávidot telefonon, a készüléke nem csengett ki. Hamarosan kihozták a fiamat”. Mint kiderült, Dávid az ebéd után ledőlt pihenni a szobájában, ezért nem is lehetett ideje a fal megrepedezését és gyors beomlását észlelni, így kimenekülni sem.

Közel engedték a fiához

„Az orvosok mindent megtettek a fiamért, de hiába. Engem a terület lezárása ellenére egészen közel engedtek a helyszínhez, valószínűleg azért, mert tudják, hogy a hivatásomból adódóan tudom, mit szabad és mit nem szabad megtenni egy ilyen helyzetben. Ura voltam a helyzetnek, és hagytam, hogy a mentősök végezzék a dolgukat” – mondta Éva.

Végignézte az életmentést

Az édesanya végig ott állt, amikor 17 éves fiát próbálták újraéleszteni a mentősök. „Odamentem a fiamhoz, és néztem, mi történik. A lábánál álltam, és figyeltem, ahogy intubálni és lélegeztetni próbálják. Ötvenen dolgoztak a megmentésén, sürögtek-forogtak”.

Küzdöttek az életéért

Éva szeretett volna szólni a fiához, de nem lehetett. „Nem volt már abban az állapotban, hogy kommunikálhassak vele. Tele volt a nyelő- és a légcsöve porral és törmelékkel. Majd egy órán keresztül küzdöttek, mire szállítható állapotba hozták. Én nem szálltam be vele a mentőautóba, inkább előre rohantam, hogy a kórházban előkészítsem az utat. Ott vártam a műtőnél, de már nem érkezett meg…”

Ki a felelős?

A tragédiáról a helyieket Székelyudvarhely polgármestere értesítette a Facebookon. Posztja alatt többen a felelősöket keresik. Azt írják, meg kell találni azt az embert, hogy aki engedélyezte, hogy úgy végezzenek csatornázási munkálatokat egy 150 éves épület udvarán, hogy abban gyermekek laknak. Többen a polgármestert hibáztatják.

Víz alá került az épület

Az épület „víz alá került”, mivel a közelben nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer. A napokban a talajvíz terepszint alatti szabályozását végezték, s miután a Márton Áron téren nincs hová elvezetni a felgyülemlett vizet, arról állapodtak meg, hogy a vizet a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esővíz-elvezető csatornarendszerébe kötik be.

Szennyvíz az épület alatt

Az igazgató szerint további nehézséget okozott, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található. Ennek orvoslása érdekében is lépéseket tettek, úgyhogy – a Székelyhonnak adott nyilatkozata szerint – most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a mentésről – Forrás: Facebook