A BudapestKörnyéke.hu számolt be róla, hogy két hét alatt másodszor találtak világháborús bombát a Lánchídnál. A felújítás arról is szól, hogy robbanószer mentesítést végeznek a Duna medrében, várhatóan nem ez lesz az utolsó bomba.

II. világháborús robbanótest

A most talált bombát ma délelőtt emelik ki a Dunából, a robbanótest feltehetően II. világháborús. A Lánchíd környékén több forgalmas útszakaszt lezárnak, ami a közösségi közlekedést is érinti. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ki kell üríteni az területet

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje korábban az MTI-nek elmondta, hogy a tűzszerészi munkálatok idejére mintegy 300 méter sugarú körben kell majd kiüríteni az érintett területet.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt mondta a rendőrség

A rendőrség a honlapján azt írta: a vasárnapi bombakiemelés miatt kiürítik a Clark Ádám téren a Clark Hotelt, valamint a Bem rakpart 1-5. szám alatti épületek Duna felőli oldalát.

Itt lesznek lezárások

A zárás idejére a Dunán vasárnap reggel 7 órától hajózási zárlatot vezetnek be. Ezen felül reggel 6 órától 15 óráig lezárják a Lánchíd mellett a Széchenyi tér teljes területét, a Dorottya utcát, a Pesti alsó rakpartot, a Széchenyi felső rakpart egy szakaszát, a Budai alsó rakpart egy szakaszát, az Alagutat és az Alagút utca egy szakaszát, továbbá a Lánchíd utca – Ybl Miklós tér – Apród utca útvonalat.

Ezt a részt is lezárják

Szintén lezárás lesz az Apáczai Csere János utca, a József Attila utca, a Vigyázó Ferenc utca, az Akadémia utca, valamint a Fő utca egy-egy szakaszán.

A közlekedést így érinti

A Budapesti Közlekedési Központ honlapja szerint a hatósági zárás érinti a 2-es, a 41-es és a 49-es villamos, továbbá a 15-ös, a 115-ös, a 16-os, a 105-ös és a 178-as busz közlekedését is.

Tájékoztatták a lakókat

Mint azt a lap megírta a lakókat arról tájékoztatták, hogy az érintett területek közé tartozik a Clark Ádám tér teljes területe, valamint a Fő utca, a Budai alsó rakpart, a Bem rakpart és a Lánchíd utca egy része is. Az ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása vasárnap reggel 8 órakor kezdődik.

Két hete is találtak bombát

Alig két héttel ezelőtt egy százkilós szovjet rombolóbombát emeltek ki a Dunából a szakemberek, ugyancsak a Lánchíd közelében.

Így néz ki egy 75 éve a Dunába került

Forrás: Magyar Honvédség

Lőszermentesítik a Dunát

Május elején kezdődött a Lánchídnál a Duna medrének fém- és lőszermentesítése, a munkák előreláthatóan júliusig tartanak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Búvárfelderítők

Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően a hídtól 50 méteres távolságon belül merülnek alá a búvárfelderítők.

Semmit sem látnak

A honvédség búvárainak nincs könnyű dolga, hiszen a folyó sodrása erős a Lánchídnál, a vízben pedig semmit sem lehet látni, így kézzel kell áttapogatni centiről-centire a medret.

Hatástalanítják a lőszereket

A Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban. A talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják, az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

Elterelik a hajókat

A munkavégzés idejére a hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek. A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízirendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

2023-ban lesz kész

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotók: A két héttel ezelőtti bombamentesítés képei – Forrás: Magyar Honvédség