Elrendelte a bíróság a hivatali vesztegetéssel gyanúsított Agócs János letartóztatását. A gyanú szerint politikai posztját 30 millió forintért „árulta”. A roma vezetőt csütörtökön vették őriztebe.

Gyanú

Hivatali vesztegetés – hivatalos személy által elkövetett – elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az Országos Roma Önkormányzat elnökét a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Idén történt volna

Az elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

30 millió a tét

Az ajánlat lényege szerint 18 millió forint járt volna a lemondáskor, a fennmaradó 12 millió forintot pedig 2022 decemberéig kellett volna átadni.

Hatalom

Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában. Agócs János nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Csőbe húzták

Később a 24.hu kiderítette, hogy az ügyészség biztosította a 18 millió forintnyi készpénzt. Ifjabb Farkas László, aki az ORÖ egyik elnökhelyettese, egyben Tiszabura polgármestere, elmondta, az összeget egy kecskeméti csárda parkolójában adta át, ahol rögtön el is fogták Agócsot.

Fotók

A szerdai bűnügyi akcióról az ügyészség két fotót is közzétett, az egyiken a megbilincselt gyanúsított, a másikon egy mappa, amelyben jelentős mennyiségű készpénz látható.

Bilincsben

Az ügyészség felvétle

Becsületes vállalkozó

A Blikk járt Agócs János mélykúti házánál is. Ott azt mondták, hogy építkezési vállalkozó, aki jJátszótereket, kerékpárutakat épít, több környékbeli beruházás is az ő keze munkáját dicséri. Két lányával és feleségével él. Egyik lánya rendőrként dolgozik.

Az üzlethez pénz kell

Az egyik szomszédja arról beszélt, hogy tudja, sok millió forintot foglaltak le tőle, de ez szerinte egy vállalkozónál természetes. A megkérdezett Béla szerint mindig próbált a környékbeli romáknak munkát szerezni.

Hogyan intézte volna el?

Az ügy érdekessége – emlékeztet a hvg.hu, hogy az ORÖ elnöki posztja választott tisztség, ami nem átruházható. Az ORÖ elnökét választó közgyűlésnek a személyi összetételét ismerve még az is elég merész ígéret lett volna, hogy az elnök eljár a kiszemelt utód megszavazása érdekében, hiszen nem biztos, hogy tudta volna garantálni am megfelelő többséget.

Baloldai botrány

Agócs János egyébként látható volt korábban Márki-Zay Péter mellett is, ezt a kormánypárti Origo úgy értekeli, hogy újabb baloldali korrupciós ügyról van szó.

Címlapfotó: Balogh Zoltán/MTI